6 beneficii pentru creșterea bibilicilor

  • Creșterea bibilicilor

Părerile sunt împărțite printre crescătorii de păsări când vine vorba despre „cooptarea” bibilicilor în curte. Sunt păsări mari, unele persoane le confundă cu curcanii, și gălăgioase. Totuși, creșterea bibilicilor are și multe avantaje care pun în umbră criticile aduse acestor păsări. Am încropit o listă cu șase beneficii pentru a ține în gospodărie aceste păsări fantastice, care în unele zone din țară se mai numesc pichere sau câțe. 

1. Combat dăunătorii

Probabil știți că găinile se descurcă bine la eliminarea unor insecte din grădină. Bibilicile se descurcă grozav. Aceste păsări au originile în Africa, unde își petreceau întreaga zi lângă rinoceri și chiar se înțelegeau bine. Bibilicile culegeau căpușele de pe pielea rinocerilor și în schimb primeau protecție.

Într-o gospodărie, bibilicile au același comportament și elimină gândacii și insectele. De asemenea, aceste păsări de descurcă și la capturarea șerpilor de mici dimensiuni, a șobolanilor și a șoarecilor. Un alt beneficiu al acestui obicei este că nu avem mari bătăi de cap cu alimentația lor.

2. Sursă de mâncare

Bibilicile nu sunt la fel de protective cu ouăle lor la fel ca găinile. Astfel, colectarea ouălor dimineața se produce relativ ușor. Ouăle lor sunt mai mici decât ale găinilor, dar au o aromă mai bogată. De asemenea, carnea de bibilică este extrem de gustoasă. În multe locuri este considerată o delicatesă, fiind comparată cu carnea de vânat. Carnea de bibilică este săracă în calorii și grăsimi, fiind astăzi benefică pentru sănătatea noastră.

3. Păsări prietenoase

În cele mai mult cazuri, bibilicile relaționează bine cu celelalte păsări și animale din curte dacă au fost crescute împreună. Totuși, dacă în sezonul de împerechere sunt hărțuite de cocoși, nu vor întârzia s atace. Din această cauză, este bine să ținem la distanță cocoșii în perioada menționată.


ARTICOL RECOMANDAT: Putem crește bibilici și găini?


4. Protecție

Este foarte greu să te furișezi într-o curte în care trăiesc bibilici. Când simt cea mai mică mișcare, alertează mulțimea de păsări cu un sunet puternic. Aceste păsări sunt cunoscute pentru abilitatea de a se apăra de potențiali prădători și sunt astfel un real sprijin pentru celelalte înaripate din curte. Au un randament bun în acest rol în momentul în care într-o mulțime de păsări sunt aproximativ cinci bibilici. Foarte important, lăsați-le libere cât mai mult timp. Bibilicile sunt păsări care adoră să cutreiere de dimineață până seara.

5. Sursă de îngrășământ

Dacă sunt crescute în aer liber, în timp ce cutreieră și se hrănesc cu insecte la discreție, produc cantități însemnate de excremente. Acestea pot fi utilizate ca îngrășământ pentru sol, la fel ca găinațul de găină.

6. Ajutor de nădejde în grădină

Față de găini, care pot cauza probleme când ajung în grădină, bibilicile sunt mult mai grijulii cu plantele noastre. Evident că le place să ciugulească verdeață, pentru că adoră să aibă parte de legume și plante în alimentația lor. Dacă sunt ținute într-o zonă îngrădită, păpădia sau ambrozia din împrejurimi nu au nicio șansă în fața bibilicilor.

Cum spuneam în primul paragraf, sunt multe beneficii pentru creșterea acestor păsări în curte. Dacă aveți bibilici în gospodărie, trimiteți-ne poze pe pagina de Facebook.

Sursă foto

About the Author: