12 lucruri captivante despre vederea găinilor

  • Găină cu ochelari

V-ați întrebat vreodată ce și cât de bine văd găinile? Ce credeți, disting culorile sau văd totul în alb și negru? Nu vă mirați că se descurcă de minune la spionat și ciugulit insectele? Știți de ce este bine să folosim în adăpostul păsărilor becuri cu infraroșu? În acest articol am adunat câteva aspecte foarte interesante despre vederea găinilor.

De regulă, găinile, la fel ca oamenii, observă culorile. Au câte o cornee și câte un iris în fiecare ochi prin care lumina intra înainte de a ajunge la conurile de pe retină în care culorile se separă. Aici însă se sfârșesc asemănările. Știați că:

1. Găinile posedă nu doar cele trei conuri de culori de bază (roșu, galben, albastru), la fel ca oamenii, dar au de asemenea și un con de lumină UV (ultravioletă). Acest lucru le ajută să distingă mai multe culori decât oamenii.

2. Conul UV le ajută să găsească insectele, semințele, iarba și fructele mai ușor.

3. O găină care are pui utilizează conul UV pentru a simți care pui sunt sănătoși, deoarece penele care cresc reflectă lumina ultravioletă. Poate determina astfel care pui se dezvoltă mai rapid și mai puternic.

4. Ochii găinilor posedă și conuri de depistare a mișcării. Datorită acestui lucru, prietenele noastre înaripate pot detecta mișcările subtile ale insectelor care se târăsc prin iarbă sau ale prădătorilor care dau târcoale.

5. Ochii găinii sunt mult mai sensibili decât ai omului și pot detecta mișcări mult mai subtile. Din acest considerent, utilizarea luminii artificiale în exces poate duce la canibalism. Imaginați-vă că licăritul becului este aproape invizibil pentru oameni. În schimb, găinile sunt expuse în permanență la un discobol, iar starea de stres poate apărea foarte ușor.

6. Istoria ne spune că găinile au apărut și au evoluat după era dinozaurilor și nu au petrecut milioane de ani ca animale nocturne. Astfel, vederea pe timp de noapte este slabă din cauza faptului că sensibilitatea la lumină scăzută nu s-a dezvoltat în retină.

7. Pe lângă pleoapele superioare și inferioare, prezente și la oameni, găinile au și o a treia pleoapă numită pleoapa nictitantă, care alunecă orizontal peste ochi în loc să se miște în sus sau în jos. Aceasta membrană este transparentă. În timp ce scurmă pământul sau fac baia de praf, găinile vor închide pleoapa nictitantă pentru împiedica praful sau mizeria să intre în ochi.


Citiți și: Eliminați canibalismul găinilor în 3 pași


8. Găina își poate utiliza fiecare ochi independent în timpul diferitelor sarcini pe care le realizează simultan.

9. Înainte de clocire, puiul se întoarce în coaja astfel încât ochiul drept este chiar lângă peretele oului (și absoarbe lumina prin coajă), iar ochiul stâng este acoperit de corp. Ca rezultat, ochiul drept dezvoltă vederea de aproape – care permite găinilor să caute hrană, în timp ce ochiul stâng dezvoltă vederea la distanță – care permite localizarea prădătorilor.

10. Ochii unei găini reprezintă 10% din masa capului pentru a le permite să vadă obiectele mai mari și mai clare. Ca o comparație, ochii omului reprezintă 1% din masa capului.

11. Găinile au un câmp vizual de 300 de grade fără să își întoarcă capul, în comparație cu oamenii care au un câmp vizual de 180 de grade.

12. Găinile percep absența sau prezența luminii cu ajutorul glandei pineale. Astfel, chiar și o găină oarbă poate simți prezența luminii în timpul zilei, precum și schimbarea anotimpurilor.

Știți de ce este bine să folosim în adăpostul puilor becuri cu infraroșu în locul celor cu lumină albă? Pentru că previne agresiunea și canibalismul între puii de găină. Explicația este simplă. Găinile sunt atrase de culoarea roșie. Puii vor ciuguli instinctiv orice obiect roșu și este ușor de presupus ce se întâmplă dacă observă pete de sânge. Folosirea becurilor cu infraroșu în adăpost transformă orice este roșu în gri.

Sursă foto

About the Author: