Tăierea și curățarea trandafirilor urcători

Trandafirii urcători sunt extraordinar de frumoși și speciali, pentru că pot transforma un loc anost într-unul spectaculos. Au rolul de a îmbrăca un perete al casei, un gard sau un spalier. Pot fi folosiți pentru formarea bolților sau pentru a împodobi un obelisc. Pentru a crește în același timp înalți, dar și stufoși, au nevoie de tăieri speciale, care să le dea vigoare. 

Tăierile se fac la nevoie, mai ales la soiul cu înflorire anuală

În general tăierile trandafirilor urcători se fac primăvara, de la începutul lunii martie până la mijlocul lui aprilie. Vremea caldă după tăiere favorizează dezvoltarea lăstarilor noi. Pentru tăierile trandafirilor este nevoie de o foarfecă pentru grădină și de o mănușă pentru grădină. Însă, spre deosebire de alți trandafiri, unde lucrurile sunt mai simple, la trandafirii urcători se ține cont de reguli mai elaborate. Mereu se va urmări stimularea vârfurilor, pentru ca aceștia să crească în înălțime. În același timp, se stimulează și creșterea lăstarilor secundari, cei de pe care se obțin flori. Așadar, tăierile și îngrijirea se vor face și la sfârșitul verii.

Trebuie ținut cont de faptul că mugurii de la vârful lăstarilor sunt favorizați de plantă. Trandafirul formează la vârf substanțe inhibatoare, care sunt conduse spre baza plantei. În acest fel mugurii de la bază sunt latenți, în timp ce mugurii de la vârf sunt favorizați. Pentru a da vigoare și mugurilor aflați mai jos, se vor îndepărta vârfurile lăstaroilor secundari, când aceștia sunt tineri, favorizând îndesirea plantei. 

Pe ce punct de pe tijă se face tăierea?

Tăierea se va face cu foarfeca la 5 mm deasupra ochiului. Tăietura trebuie să fie înclinată. Ce este acela un ochi? Ochiul pe tija trandafirului este mugurul care a dat pe ramură. După tăiere, locul se usucă până la 3 mm. De aceea se păstrează o distanță de 5 mm până la ochi. 

Lăstarii lungi trebuie mereu protejați

Atât la trandafirii urcători, cât și la trandafirii arbuști, cei mai importanți sunt lăstarii lungi. Rolul lor este însă mult mai mare în cazul trandafirilor urcători, pentru că asigură înălțimea plantei. Lăstarii lungi nu înfloresc, însă ei vor crea structura de care avem nevoie. Pentru ca planta să poată crește pe spaliere înalte sau pe bolți, și în același timp să aibă înflorire bogată, lăstarii vor fi conduși pe lățime. Deci, cu toate că ne dorim o creștere verticală, conducerea lăstarilor lungi se va face pe lățime. Astfel, florile nu se vor forma doar în vârf, ci peste tot.  

Tăierea trandafirilor urcători cu o singură înflorire pe an

Tăierile la trandafirii urcători cu o singură înflorire pe an au loc primăvara, dar și pe parcursul anului. Tăierea lăstarilor se va face după perioada de după înflorire, pentru a permite trandafirului ca până anul viitor să formeze mai mulți lăstari. La soiurile care înfloresc o dată pe an, tăierea la timp a florilor trecute stimulează creșterea noilor flori de anul viitor. Cel mai bine este dacă lăstarii sălbatici și florile ofilite se taie continuu. Îndepărtarea lăstarilor sălbatici exact când sunt mici, prin rupere sau tăiere, permite dezvoltarea plantei.

 La acest soi se taie lăstarii uscați, până la ultimul lăstar lung aflat în apropierea solului. Se taie lăstarii subțiri, și se scurtează cei laterali, doar dacă sunt foarte deși. Tăierea se face până la 3-4 ochi. Un ochi este mugurul care dă primăvara pe tijă. Această tăiere este bine de făcut după ofilirea florilor. Problema este că în acea perioadă lăstarii individuali vor fi greu de deosebit din cauza frunzișului des. Din acest motiv, în cazul în care nu se cunoaște bine procedura, se recomandă doar tăierea de primăvară, urmând același principiu: tăierea la 3-4 ochi pe lăstarul secundar. 

Trandafirii urcători cu înflorire multiplă

Acest soi înflorește în capătul lăstarilor anuali, și pe lăstarii secundari. Nu va atinge înălțimi mari decât după o îngrijire de câțiva ani la rând. Creșterea în înălțime se bazează pe lăstarii din anii precedenți. Aceștia trebuie protejați. Tăierea lăstarilor se face primăvara. Se taie lăstarii uscați de la bază sau din apropierea lăstarului lung, cât mai aproape de bază. Vârfurile subțiri se scurtează până la un ochi care este dezvoltat, pentru a favoriza dezvoltarea mugurilor de la bază. Se vor tăia lăstarii laterali la 2 sau 3 ochi, pentru a permite ca lumina să ajungă la frunze. Lăstarii care nu au vigoare se îndepărtează de tot. 

 Citește și articolul despre plantarea trandafirilor urcători, dar și cele despre bolile și tratamentele trandafirilor, ori cum se protejează peste iarnă, pentru o informare completă.

 

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: