Tăierea și curățarea trandafirilor pomișor

Trandafirii pomișor au un aspect romantic, fastuos, care se păstrează astfel doar dacă pe parcursul anului sunt îngrijiți cu multă atenție. Îngrijirea trandafirilor pomișor începe cu tăierea și curățarea din primăvară. Prin aceste proceduri se menține aspectul coroanei trandafirului pomișor. Trandafirii pomișor sunt de două tipuri, cei cu port înalt și cei în cascadă. Tăierea pentru aceste două tipuri se face diferit. Explicăm în cele ce urmează procedura tăierilor în cele două cazuri. 

Când se fac tăierile pentru trandafirii pomișor?

Cel mai potrivit moment pentru efectuarea tăierilor la trandafirii pomișor este primăvara, după ce a trecut pericolul înghețului. Pe perioada de iarnă trandafirul pomișor se protejează prin mușuroirea bazei și acoperirea coroanei cu sac din iută. Peste iarnă, totuși, o parte din lăstarii coroanei se vor usca sau vor îngheța, de aceea cea momentul cel mai potrivit pentru tăiere și curățare este primăvara. Pentru tăierile trandafirilor este nevoie de o foarfecă pentru grădină și de o mănușă pentru grădină.

Pentru tăierile corecte trebuie stabilită apartenența la altoi

La trandafirii pomișor tăierile se fac în funcție de apartenența la altoi. Pentru altoiurile din trandafir teahibrid sau din cele de trandafir târâtor lăstarii vor fi tăiați cu un ochi sau două mai scurt decât în cazul celor cu formă de tufă. Trandafirii pomișor de la Agroland sunt altoiți pe măceș, deci un soi de trandafir târâtor, care va fi tăiat mai adânc. Astfel, ramificarea se va face din locul altoirii. În general, se va tăia în funcție de tipul de coroană pe care trandafirul îl formează. Dacă se doresc lăstari puțini și lungi planta se taie puternic, lăsând doar câțiva ochi (muguri). 

Tăierea la trandafirii cu port înalt

Coroana trandafirilor cu port înalt trebuie să crească uniformă, să aibă aspect globular și multe flori. Primăvara se vor îndepărta cu totul lăstarii complet uscați, care nu mai ai măduva verde, de asemenea și cei afectați de rugină. Ceilalți lăstari se păstrează cât mai scurți. Tăierea se va face cât mai aproape de punctul de altoi, pentru a favoriza ramificația. Lăstarii se vor tăia cam la același nivel, pentru a crește uniform. Se păstrează doar doi-trei ochi pe fiecare lăstar. Tăierea se face la 5 mm deasupra fiecărui ochi. Ochiul deasupra căruia se face tăierea trebuie neapărat să fie îndreptat înspre exterior. Astfel, lăstarii nu vor crește încrucișați, și se va păstra aspectul de coroană de arbore.

Tăierea la trandafirii cascadă

Trandafirii cascadă sau plângători sunt mai speciali. Se plică majoritatea regulilor de tăiere de la trandafirii urcători. Lăstarii principali sunt protejați, nu se taie niciodată. Se recomandă ca în primul și în al doilea an de la plantare să  nu se taie deloc, cu excepția îndepărtării lăstarilor morți sau afectați de boală. 

Sunt soiuri de pomișori cascadă care au lăstari moi, iar aceștia cresc natural în jos. Dacă soiul are lăstari mai lemnoși, aceștia se conduc înspre sol. Conducerea lăstarilor spre sol se face prin legarea lăstarilor de tulpină, fără a forța prea mult.

Din al treilea an se îndepărtează anual lăstarii secundari îmbătrâniți, deasupra locului de altoi. Dacă este cazul, tăierea se face până la următorul lăstar lateral care crește mai puternic. Scurtarea se face până la aproximativ 3 sau 4 ochiuri. Se scurtează și lăstarii care deja ating pământul. 

Dacă vrei să afli mai multe despre trandafirul pomișor, citește cu încredere articolele despre plantarea și protejarea pe timpul iernii a trandafirului pomișor.

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: