Suplimente de calciu pentru ouă cu coajă puternică

  • Supliment de calciu pentru găini

Suplimentele de calciu pentru găini vă ajută să evitați problema ouălor cu coajă subțire. De asemenea, acestea sunt foarte ușor de administrat. În acest articol, vă spunem și când nu este recomandat să măriți doza de calciu a găinilor.

De ce să adăugăm mai mult calciu în alimentația găinilor?

Calciul este un nutrient esențial în dieta păsărilor. Pe de o parte, găinile au nevoie de oase puternice, iar în același timp au nevoie de suficient calciu în organism pentru a produce ouă cu coaja solidă.

Probleme ale cojilor de ouă

Nu toate cojile de ou sunt formate identic. O coajă ideală este relativ netedă, posibil colorată, și are o grosime consistentă. În unele cazuri, puteți observa pe coji mici umflături și depuneri, dar acestea nu reprezintă nimic rău. Dacă însă, de exemplu, observați pete întunecate care se crapă mai repede decât alte porțiuni de pe coajă, înseamnă că acea coajă este subțire. Similar, același verdict este și în cazul în care ouăle se sparg foarte ușor.

În ce situații nu este bine să suplimentăm calciul?

Păsările tinere nu trebuie să aibă o alimentație cu un nivel ridicat de calciu. O doză mai mare de calciu decât cea care poate fi absorbită de organismul găinilor duce la probleme ale rinichilor și poate scurta viața prietenelor noastre înaripate.

Puteți să le oferiți păsărilor tinere grit, dar nu introduceți în alimentație spărtură de scoici. Multă lume crede greșit că aceste produse trebuie oferite împreună găinilor.

Când să adăugăm calciu în alimentația găinilor?

Dacă starea generală de sănătate a găinilor este bună, dar apar probleme cu calitate ouălor (coajă subțire), este momentul să adăugați surse de calciu în alimentați.

Păsările care năpârlesc sau cele care au deja un sezon de năpârlire sunt suficient de mature pentru a primi calciu suplimentar. Dacă aveți probleme cu calitatea ouălor la păsări care încă nu au experimentat năpârlirea, trebuie să găsiți o altă cauză pentru coaja slabă a ouălor.

Fiți atenți la toate cauzele posibile

Calitatea scăzută a cojilor de ouă în primul an este cauzată de regulă de probleme în procesul de creștere. Astfel, să nu credeți că mai mult calciu în alimentați va redresa această situație. Programul greșit de hrănire, furajele de slabă calitate, stresul și supraaglomerarea din adăpost pot cauza  o producție de ouă cu coajă subțire.

Boli

Bronșita infecțioasă aviară și alte boli cauzează anomalii ale cojilor. Este o idee bună să vă adresați medicului veterinar când observați că ouăle nu au calitatea pe care o doriți.

Surse de calciu pentru găini

Spărtura de scoici este o sursă excelentă de calciu și este folosită de foarte mulți crescători de găini. De asemenea, puteți să curățați și să mărunțiți cojile ouălor pe care le-ați consumat și apoi să le oferiți păsărilor. Și această soluție funcționează, chiar dacă prepararea poate dura un pic mai mult.

Nu că recomandăm să combinați spărtura de scoici cu furajele. Găinile vor alege și vor arunca scoicile mărunțite încercând să ajungă la mâncare. În acest mod, suplimentele de calciu vor fi irosite. Folosiți un vas separat doar pentru spărtura de scoici.

About the Author: