Sunt importante cerealele pentru porumbei?

  • Porumbei

În articolul acesta ne vom referi la tipurile principale de hrană pentru porumbei și cele mai importante caracteristici ale acestora. Pentru început, vorbim despre cereale. Acestea sunt extrem de bogate în carbohidrați și conțin o cantitate foarte mică de celuloză brută.

În general, alimentația porumbeilor se bazează pe cereale. Acestea sunt sărace în proteine, iar tipul de proteine conținut este de regulă de calitate inferioară. Cerealele nu sunt foarte bogate nici în vitamine. Conțin în general doze mici de vitamina A și nu conțin deloc vitamina D. Putem găsi vitaminele B1 și E, dar sunt sărace în vitamina B2. De asemenea, conțin și foarte puțin fosfor și calciu. Cele mai importante cereale pentru porumbei sunt porumbul și grâul.

ORZ 

Foarte mulți columbofili evită să le ofere porumbeilor orz, în special în sezonul de împerechere sau în timpul sezonului de curse. Orzul poate fi totuși utilizat pentru îmbunătățirea digestiei după o cursă și ca un tip de hrană ușor digerabil în timpul iernii. Orzul conține foarte multă celuloză brută, motiv pentru care porumbeii preferă alte cereale. De asemenea, a fost demonstrat că porumbeii care primesc în alimentație mai mult de 15% orz au o rată de creștere mai mică. Astfel, recomandarea este să nu folosim mai mult de 10% orz din hrana completă. Porumbul și grâul sunt cereale mult mai bune pentru nevoile unui porumbel.


RECOMANDAT: Cea mai mare gamă de hrană și suplimente pentru porumbei


PORUMB 

Porumbul este în mod cert cel mai bun tip de hrană pentru porumbei: conține foarte puțină celuloză brută, este digerat ușor și conține cele mai multe grăsimi dintre toate cerealele. Porumbeii adoră porumbul, indiferent de forma în care îl primesc în alimentație. Pe de altă parte, porumbul este sărac în proteine, iar acest tip de proteine este de calitate inferioare deoarece nu conține aproape deloc doi aminoacizi: triptofanul și lizina abia dacă se regăsesc în compoziția porumbului. În concluzie, este recomandat ca hrana porumbeilor să conțină până la 25% porumb.

GRÂU 

Porumbeii iubesc și grâul. Acesta are aproximativ aceeași valoare nutrițională ca porumbul: este sărac în grăsimi dar conține mai multe proteine, dar calitatea acestora nu este mai ridicată. Orzul este de asemenea bogat în sulf, motiv pentru care este recomandat mai ales în sezonul de împerechere. Atenție! Grâul proaspăt cules nu trebuie introdus în alimentația porumbeilor, trebuie uscat mai întâi. La fel ca porumbul, grâul poate reprezenta 25% din hrana porumbeilor. Nu treceți peste acest procent, prea mult grâu cauzează creșterea în greutate.

Sursă foto

About the Author: