Și cocoșii au nevoie de atenție

  • Cocoș

De multe ori ne gândim doar la cum să le oferim un mediu perfect de creștere și dezvoltare găinilor și puilor din curte. Nu ne gândim la fel de frecvent și la ceea ce putem să facem pentru cocoșii noștri, pentru a-i ține în cea mai bună formă. Este important să știți că nu sunt responsabili doar cu datul alarmei la prima oră a dimineții, cocoșii joacă niște roluri foarte importante în mulțimea de păsări.

FIȘA POSTULUI

Cocoșii au mai multe roluri în mulțimea de păsări. Când realizăm acest lucru, ne vom strădui să le asigurăm și lor toate condițiile. Am auzit de multe situații în care crescătorii nu au găsit un cocoș potrivit pentru păsările lor. Cocoșii au grijă de găini, le asigură protecția și sunt gata să înfrunte eventualele pericole. De asemenea, cocoșii le ajută pe găini să caute hrană și au și un rol important în apariția puilor.

Este un lucru obișnuit pentru un cocoș să fie rănit în timpul „serviciului”. Protejarea păsărilor din calea diverselor pericole, chiar și de alți cocoși care pot apărea în peisaj, este periculoasă. Rănile care provoacă sângerări se pot infecta foarte ușor, astfel că trebuie să aveți grijă la acest aspect, înainte ca problema să se agraveze.

OPRIȚI SÂNGERAREA

Pansamentele nu sunt tocmai pe placul păsărilor. Dacă aveți o sângerare activă, puteți utiliza pudră pentru a opri sângerarea și pentru a facilita coagularea după ce curățați rana. Dacă este o rană mai severă, nu o spălați până nu sunteți pregătit să opriți din nou sângerarea.

PREVENIȚI INFECTAREA

După ce ați oprit sângerarea, utilizați un spray sau orice medicament antiseptic pentru a ține o eventuală infecție la distanță. Sănătatea este esențială pentru confortul cocoșilor, iar buna gestionare a rănilor este un prim pas pentru un cocoș sănătos.

IZOLARE TEMPORARĂ

Am vorbit deja despre posibilitatea apariției canibalismului la păsări. Din acest considerent, orice pasăre rănită ar trebui să fie izolată pentru a se vindeca. De asemenea, dacă rănile sunt un rezultat al ciugulitului între păsări, asigurați-vă că incidentul nu s-a desfășurat în câmpul vizual al unui alt cocoș. Ați putea fi ulterior martorul unui conflict pentru stabilirea unei noi ordini.

Citiți și: 11 lucruri fascinante despre cocoși 

PINTENII COCOȘILOR

V-ați întrebat vreodată cum faceți diferența între o găină și un cocoș? Răspunsul este simplu: pintenii. Și găinile pot avea pinteni, dar cei ai cocoșilor sunt mult mai mai și mai bine conturați.

Pe măsură ce îmbătrânesc, pintenii cocoșilor pot să devină periculoși. Un scurt dichis nu strică. Folosiți un prosop pentru a imobiliza cocoșul și tăiați doar un pic, cât să îndepărtați marginile aspre.

TĂIEREA UNGHIILOR

Un punct important de pe lista îngrijirii cocoșilor este tăierea unghiilor. În cea mai mare parte a timpului, cocoșii sunt ocupați cu supravegherea găinilor și nu își dedică foarte mult timp pentru a scurma pământul și a găsi hrană.

Dacă unghiile cocoșului au crescut prea mult, tăiați-le din când în când. Fiți pregătit să opriți orice potențială sângerare, în cazul în care ați tăiat prea mult.

Cocoș și păsări

Cocoșul este „garda de corp” a găinilor / Foto: pixabay.com

ACARIENI ȘI PĂDUCHI

La fel ca găinile, cocoșii sunt predispuși la acarieni și păduchi. Cel mai important lucru este că un cocoș cu probleme poate răspândi păduchii în mulțimea de păsări.

Verificați cocoșii de păduchi sub pene, aproape de piele. Dacă vedeți puncte negre care si mișcă, acționați în consecință.

PROTEJAȚI-LE PICIOARELE

Pe măsură ce îmbătrânesc, problema acarienilor apare la nivelul picioarelor. Din fericire, această situație are o rezolvare ușoară. Folosiți jeleu de petrol, sau o alternativă organică, ușor de suportat de păsări, care va sufoca acarienii ce se ascund în zona picioarelor.

DEGERĂTURI

Cocoșii au creasta și bărbia mai dezvoltate decât găinile, iar acest lucru îi expune mai mult la degerături. Asigurați-vă că pe timp de iarnă cocoșii au un adăpost corespunzător, pentru că degerăturile sunt foarte greu de tratat.

Cocoșii sunt în mod normal mai ușor de întreținut, dar sunt momente în care trebuie să îi îngrijim cu aceeași atenție pe care o direcționăm spre găini și puișori. Luați în considerare sfaturile de mai sus pentru a-i ajuta pe cocoși să fie în cea mai bună formă.

Voi ce recomandări aveți? Scrieți-ne mai jos la comentarii cum aveți grijă de cocoșii din gospodărie.

About the Author: