Sfaturi utile pentru plantarea prunului în grădină

Orice gospodar își dorește toamna fructe proaspete din grădina proprie. Dacă spațiul grădinii permite, se pot planta pomi fructiferi diferiți, astfel oferta fructelor este bogată. Firește, prunul nu poate lipsi din selecția pentru livada din grădină. Agroland îți oferă puieți de prun cu rădăcina protejată, care vor avea șanse maxime de reușită la plantare. Alege soiul care-ți place din oferta noastră de puieți de prun

1. Unde se plantează prunul?

Pentru grădinile familiale, cu spațiu mic, este recomandată plantarea pomilor fructiferi de talie mică sau medie. Prunul va fi potrivit în orice grădină. Datorită taliei mici, se poate planta și la hotarele dintre grădini, ori la poartă. Prunii pot fi din soi autofertil ori din soi care are nevoie de polenizatori. Este important să plantați prunul în proximitatea altor pomi fructiferi, pentru a asigura un rod bun. 

Prunul nu este un pom fructifer pretențios. Se va prinde în general în orice sol. Însă, dacă vă interesează producția mare de prune, deci înființarea unei livezi, trebuie ținut cont de câteva informații esențiale. Cel mai bun rod se va obține în zonele cu temperatura medie anuală de  8-11°C. Rezistă la temperaturi de până la -32 °C . Temperaturile mai mari de 35 °C nu sunt prielnice pentru frunzele noi. Preferă zonele cu 700 mm precipitații pe an. Prunul va rodi în orice sol, dar cel mai potrivit pentru el este solul cu 40% argilă și 2-3% humus. 

2. Când se plantează prunul?

Puietul de prun se plantează toamna, până la primul îngheț. Toamna, prunul se va putea obișnui în mediul nou în care este plantat, își va forma sistemul radicular până în primăvară. Nu este greșită nici plantarea de primăvară, dar este recomandată cea de toamna, până ce temperatura ajunge la 2-3 grade. Sistemul radicular se va dezvolta mai bine până în primăvară, când puietul va fi pregătit să înmugurească.

3. Realizarea gropii pentru puietul de prun

În livadă, distanța dintre pomi se păstrează de minim 3 m. În cadrul plantației se ține cont și de distanța dintre rânduri, care trebuie să fie de 4-5 m. Prunul își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 m în pământ, până ajunge la maturitate. Dar la plantare grosimea solului trebuie să fie de 1 m. Adâncimea gropii este de obicei de 60 – 70 cm, dar se iau drept reper și rădăcinile. Acestea trebuie să aibă loc să stea răsfirate în groapă. Rădăcinile vor trebui acoperite complet de pământ. Pentru plantare ai nevoie de o cazma, eventual de burghiu agricol, dacă îți propui plantarea mai multor puieți. Dacă solul este sărac, nu foarte productiv, adaugă îngrășământ organic. Acesta poate fi gunoiul de grajd sau compostul. O altă variantă este achiziția îngrășământului organic.

🍃Sfat util: În momentul plantării puieților de pomi fructiferi, este recomandată folosirea îngrășământului organic în groapa de plantare. Gunoiul de grajd, mranița, compostul, inclusiv îngrășământul organic din magazine sunt preferate îngrășămintelor chimice, pentru că adaptarea puietului la mediu este mai naturală. În plus, în perioada vegetativă, puietul nu are nevoie de foarte mulți nutrienți.

Însă, pentru pregătirea terenului pentru o plantație de prun, după lucrările de curățare și arat, se recomandă îmbogățirea terenului cu îngrășământ NPK.

 

4. Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor

Deschideți ambalajul cu grijă, pentru a nu rupe rădăcinile. Înainte de plantare rădăcinile se fasonează, adică se taie toate rădăcinile deteriorate. Rădăcinile sănătoase se scurtează și ele cu 7-8 cm. Lăsați apoi puietul de prun cu rădăcinile în apă, la hidratat pentru aproximativ 3 ore. După hidratare este recomandă mocirlirea rădăcinilor, adică înmuierea acestora într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Mocirlirea nu este neapărat necesară, dar ajută mult la prinderea puietului. 

5. Plantarea propriu-zisă

La baza gropii se introduce un amestecul din pământ și compost, sau îngrășământ organic.  Puietul se introduce în groapă astfel încât rădăcina sa stea pe stratul fertil. Rădăcinile se acoperă treptat cu pământ. Punctul de altoire trebuie să rămână  3 cm deasupra solului, orientat spre nord. Se udă cu 10 litri de apă. După plantare, lângă puiet se introduce un tutore. Pomul poate fi învelit cu plasă de protecție împotriva rozătoarelor, care-i va proteja scoarța. 

 

 

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: