Sfaturi utile pentru plantarea părului în grădină

Părul este un pom fructifer de talie mare, care se adaptează în oricare zonă din țara noastră, de aceea este plantat frecvent. Are fructe dulci, gustoase, care de cele mai multe ori sunt consumate ca atare. Dacă ai decis să plantezi un puiet de păr în grădină, alege un material săditor de bună calitate, pentru ca plantarea să fie reușită. Agroland îți oferă puieți de păr cu rădăcina protejată, de calitate premium. Alege soiul care-ți place și urmează pașii de mai jos pentru o plantare reușită!

1. Când plantăm puietul de păr?

Plantarea puietului de păr se face toamna, în perioada octombrie-noiembrie, înainte de primul îngheț. Este perioada în care planta intră în perioada vegetativă. Plantat toamna, puietul se va obișnui condițiilor de mediu, și își va forma sistemul radicular până în primăvară, când înmugurește. Puietul poate fi plantat și primăvara devreme.

2. Unde plantăm părul? 

Spre deosebire de măr, care este un pom fructifer de talie mică sau mijlocie, părul este mult mai viguros când ajunge la maturitate. Tulpina este mai groasă și coroana mai amplă. Se potrivește foarte bine în grădină. Dacă se alege plantarea la hotarul cu vecinii, se lasă 6 m până la delimitarea dintre terenuri. Plantarea în curte este recomandată în cazul în care vă doriți un loc cu multă umbră, sub care să așezați o bancă.

🌸Sfat util: Părul este un pom fructifer care are nevoie de polenizatori. Este bine să fie plantat în proximitatea altor pomi fructiferi, pentru a produce fructe multe și sănătoase. 

3. Pregătirea terenului

Dacă se dorește înființarea unui culturi de peri, pentru recoltă, se alege o zonă  de deal cu 300-500 m altitudine, temperatura medie anuală de 9-10.5 ℃. Părul suportă bine iernile grele, rezistă până la -38 ℃. Este sensibil la secetă, și rezistă în zone cu medie de minim 600 mm precipitații anuale. Preferă solul echilibrat din punct de vedere al conținutului de argilă și nisip.

Plantarea în livezile din gospodăriile familiale se face după o curățare în prealabil a terenului, atât la exterior cât și a subsolului. Nu este neapărată nevoie ca terenul să fie pregătit special, dar se recomandă achiziționarea îngrășământului organic, a mraniței sau compostului, care favorizează prinderea puietului. Îngrășământul organic va fi așezat în groapa de plantare. 

4. Realizarea gropii

Groapa se sapă cu 2-3 zile înainte, și se lasă deschisă pentru aerisire și igienizare. Se păstrează o distanță de 3-4 m față de ceilalți pomi fructiferi. Groapa trebuie să aibă minim 60 cm adâncime, și 50 cm în lățime, să poată cuprinde rădăcina în totalitate. Puietul trebuie să intre în groapa de plantare până la nodul de altoire. Pentru plantare se folosește o cazma.

5.  Fasonarea rădăcinilor

Ambalajul de pe rădăcina protejată a puietului de păr se desface cu grijă. Rădăcinile rupte, alterate, se taie cu totul, iar din celelalte se vor tăia aproximativ 7-8 cm. Ulterior, rădăcinile se pun în apă la hidratat, unde se țin 2-3 ore. Se poate realiza și mocirlirea rădăcinilor, adică înmuierea lor într-un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd proaspăt, pentru o hrănire eficientă a puietului.

Sfat util: Trunchiul puietului de păr are tendința de a se îndoi pe perioada de maturizare. Dacă vă doriți un păr cu coloana dreaptă, fixați puietul de un tutore, care-l va ajuta să crească drept! Tutorele se fixează bine cu sfoară, mai ales dacă puietul stă în bătaia vântului. Dacă legătura este liberă, și permite balansul puietului, sfoara va putea răni scoarța sensibilă a puietului

6. Plantarea propriu-zisă

Rădăcinile puietului se așază în groapă perpendicular pe substratul organic. Se adaugă pământ treptat, se tasează cu grijă pentru a nu rupe rădăcinile. Se vor acoperi rădăcinile în totalitate, până la nodul de altoire. Acesta trebuie să rămână la suprafață, la 3 cm față de sol. După plantare se udă cu 10 litri de apă. Se fixează un tutore, cu legătură strânsă. Nu uitați la final să protejați puietul cu plasă împotriva rozătoarelor. Pe timpul iernii iepurii, aricii, șoarecii, pot roade scoarța puietului, care va fi compromis.

 

 

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: