Sfaturi utile pentru plantarea moșmonului în grădină

Fructul moșmonului, deși nu este foarte cunoscut în țara noastră, este foarte potrivit pentru conservare. Poate fi folosit la prepararea dulcețurilor, jeleului sau compotului. Este foarte bun și pentru prepararea țuicii sau a lichiorului. Nu ezita să plantezi un puiet de moșmon în grădină, pentru a încerca fructele lui exotice, ce pot fi consumate și la o lună după recoltare. Agroland îți oferă puieți cu rădăcina protejată, ce pot fi plantați imediat. Iată câteva sfaturi utile pentru ca plantarea să fie o reușită!

1. Unde se plantează moșmonul? 

Moșmonul poate fi plantat în zonele de câmpie și de deal, cu precipitații în medie de 700-900 mm/anual. Este iubitor de lumină. De fapt, lumina soarelui este atât de importantă pentru moșmon încât lipsa ei îi influențează foarte mult dezvoltarea. Pânza freatică trebuie să se situeze sub 1,5 m. Moșmonul are nevoie de irigare, doar dacă nu sunt destule precipitații, mai ales în perioada de înmugurire și apariție a fructelor. Preferă solurile fertile, foarte bine drenate, cu pH între 6,1-7,8. Poate fi plantat pe soluri lutoase, argiloase sau nisipoase. 

2. Când se plantează moșmonul?

Plantarea moșmonului se face cel mai bine toamna, ori primăvara foarte devreme. Este cu siguranță mai bine ca plantarea să aibă loc toamna, pentru că rata de succes a plantării este mai mare. Plantarea se va face după ce arborii își pierd complet frunzele, și după ce a căzut prima brumă. 

3. Realizarea gropii 

Puietul de moșmon este mic atunci când este achiziționat. El ajunge la maturitate și produce fructe abia la 2-3 ani de la plantare. Atunci va avea aproximativ 4 metri înălțime. Având în vedere aceste caracteristici ale pomului fructifer, plantarea moșmonului în grădină se va face la o distanță de 3 m față de următorul pom fructifer. Groapa de plantare se va face cu ajutorul hârlețului. Este bine să aibă formă cubică, și să fie de 60 cm în adâncime, iar lățimea gropii de aproximativ 70 cm. 

4. Plantarea propriu-zisă

Până se sapă groapa de plantare, este bine ca rădăcinile să stea în apă, pentru hidratare. După desfacerea din pachetul ce le protejează, se verifică integritatea rădăcinilor. Cele rupte sau alterate se îndepărtează. Este recomandată mocirlirea rădăcinilor, adică înmuierea lor într-un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd proaspăt. Dacă acest lucru nu este posibil, nu este neapărat o problemă, se poate folosi un fertilizator organic. Pământul de la suprafață se va pune pe fundul gropii, împreună cu fertilizatorul. Puietul se așază în groapă cu rădăcinile răsfirate. Se adaugă pământ treptat, și se tasează bine. După acoperirea completă, dacă este nevoie, se fixează un tutore și se protejează cu o plasă împotriva rozătoarelor

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: