Sfaturi utile pentru a ne proteja pasarile de pradatori

Home/Blog/Sfaturi utile pentru a ne proteja pasarile de pradatori

Sfaturi utile pentru a ne proteja pasarile de pradatori

Orice crescator de pasari doreste sa le ofere inaripatelor din propria gospodarie siguranta si protectie. Va prezentam mai jos cele mai eficiente metode de a le proteja de potentialii pradatori.

21-Tips-Keeping-Your-Chickens-Healthy-And-Safe-From-Predators

 

Fie ca aveti un adapost gata cumparat sau facut chiar de dumneavoastra, exista cativa pasi pe care ii puteti urma in scopul crearii unui loc sigur pentru pasararile dumneavoastra.

  1. Trebuie sa cunoasteti “inamicul” din propria curte.

In primul rand, este foarte important sa stiti care sunt pradatorii care dau tarcoale curtii, cei mai comuni fiind: soarecele, dihorul, vulpea, sarpele sau animalele de companie. Cu cat va cunoasteti mai bine pradatorul, cu atat modul de protectie va fi mai eficient. Unii sunt foarte sireti, altii doar oportunisti in asteptarea momentului, dar aplicand metoda potrivita ii putem inlatura cu succes din zona inaripatelor.

  1. Gardul/plasa tarcului trebuie sa fie ingropate in pamant.

Daca pregatiti un tarc pentru pasari, este bine sa stiti ca “inamicii” vor incerca sa sa strecoare pe sub gard pentru a ajunge la prada. Nu uitati! Gardul cu care e imprejmuit tarcul pastreaza pasarile in interior, iar plasa de protectie din pamant tine pradatorii in afara lui.

Astfel, ideal ar fi sa ingropati plasa de protectie in jurul adapostului/tarcului la 60 cm – 1 m adancime.

Chicken-Coop-Buried-Chicken-Wire   

   3. Acoperiti tarcul cu plasa de sarma.

Astfel le protejati de atacul pasarilor pradatoare, dar le pastrati vizibilitatea celor din propria curte.

Daca doriti sa va feriti inaripatele si de soare, puteti folosi in loc de plasa o copertita/prelata.

   4. Cresteti vizibilitatea.

In cazul in care va numarati printre norocosii cu mult spatiu, curti mari, asigurati-va ca pe o raza de 15 – 20 de metri de adapostul pasarilor, iarba este taiata si nu exista alte plante inailte care ar putea fi un refugiu pentru pradatori.

   5. Blocati orice gauri de acces.

Asigurati-va ca adapostul nu are niciun loc prin care pradatorii s-ar putea strecura. Chiar si crapaturile sau gaurile foarte mici pot fi suficiente pentru ca rozatoarele sa-si faca loc de acces. Nevastuica, spre exemplu, poate ucide o intreaga familie de pasari intr-o singura noapte.

Verificati adapostul cel putin lunar pentru a identifica zonele cu probleme sau locurile in care pradatorii au             incercat sa intre, pentru a imbunatati siguranta.

    6. Incuiati adapostul peste noapte.

Folositi un mecanism care sa nu poata fi deschis de catre animalele pradatoare. Recomandam folosirea unei carabine, aceastea fiind mult mai greu de manevrat de catre animale. Nu uitati sa folositi si lacate pentru a va proteja pasarile de cel mai agil pradator – omul.

     7. Curatati curtea/ tarcul de resturi de mancare.

Poate nu considerati soarecii ca fiind cei mai de temut pradatori, dar odata ajunsi in zona pasarilor, fiind atrasi de mancare, vor manca ouale si puii mici.

    8. Aveti grija la serpi.

Zilnic verificati adapostul pasarilor pentru a va asigura ca nu a patruns vreun sarpe.  Sarpele de casa mananca ouale si ocazional, chiar si puisorii.

sarpe

 

     9. Adunati ouale zilnic.

Unii pradatori sunt atrasi in special de ouale pasarilor din curtile dumneavoastra. Daca veti dezvolta obiceiul de a colecta ouale pe timpul zilei cu siguranta veti scapa de pradatorii precum soarecii si serpii.

10. Cocosul.

Este bine sa aveti printre pasarile dumneavoastra si un cocos. Chiar daca este destul de galagios, acesta va va proteja inaripatele de musafirii nepoftiti ai curtilor.

cocos

      11. Caine de paza.

Este una dintre cele mai eficiente metode, cainii fiind foarte buni in a tine pradatorii departe de curte. Ideea este sa fie un caine prietenos cu pasarile, altfel va fi chiar el paradatorul.

     12. Folositi gard electric.

Pentru a va proteja pasarile de pradatori puteti imprejmui tarcul/perimetrul in care se afla acestea cu un gard electric. Este o modalitate foarte eficienta, deloc costisitoare si usor de folosit.

Agroland va ofera o varianta accesibila de set complet pentru gard electric. Pachetul contine:

  • 1 Generator impulsuri EKI 5
  • 10 stalpi 0,72
  • 100m de fir
  • 1 placuta semnalizare gard
  • 5 m cablu de inalta tensiune
  • 1 conector fir
  • 1 stalp impamantare

Mai multe detalii aveti aici: http://bit.ly/1Nck7Xp

About the Author: