Sfaturi practice pentru plantarea puietului de măr în grădină

Livezile cu pomi fructiferi din gospodăriile familiale vor avea mereu cel puțin un măr plantat. Este unul dintre pomii fructiferi cu cele mai iubite fructe. Merele se consumă în special crude, bine coapte sau mai verzi. Sunt însă excelente pentru tarte și prăjituri, dulcețuri, compoturi, ori pentru distilare. Alege din oferta Agroland puieții din soiul de măr care îți place, și noi te asigurăm că achiziționezi material săditor de calitate premium. 

1. Unde se plantează mărul?

Mărul nu este un pom fructifer pretențios. Se va prinde în general în orice sol. Însă, dacă vă interesează producția mare de mere, deci înființarea unei livezi, trebuie ținut cont de câteva informații esențiale. Suportă foarte căldurile mari, dar și cele mai aspre ierni. Sunt favorabile pentru cultura de mere dealurile de până la 700-800 m altitudine, cu temperatura medie anuală de 7.5-10 ℃. Rezistă la temperaturi de până la -35 °C . Temperaturile mai mari de 35 °C nu sunt prielnice pentru frunzele noi. Preferă zonele cu 600 mm precipitații pe an. mărul va rodi în orice sol, dar cel mai potrivit pentru el este solul cu 30% argilă și 2-3% humus. Poate crește pe solurile cu pH ce variază între 4,5-8. Însă îi este cel mai favorabil solul cu pH 5,2-6,8. 

🍃Sfat util: Mărul este un bun polenizator și pentru alte soiuri de măr, dar și pentru alți pomi fructiferi. Alege cel puțin doi puieți de măr din soiuri diferite, pentru a asigura o bună polenizare livezii cu pomi fructiferi.  

2. Când se plantează mărul?

Puietul de măr se plantează toamna, până la primul îngheț. Toamna, mărul se va putea obișnui în mediul nou în care este plantat, își va forma sistemul radicular până în primăvară. Nu este greșită nici plantarea de primăvară, dar este recomandată cea de toamna, până ce temperatura ajunge la 2-3 grade. 

3. Realizarea gropii pentru puietul de măr

În livadă, distanța dintre pomi se păstrează de minim 3 m. Mărul își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 m în pământ, până ajunge la maturitate. Dar la plantare grosimea solului trebuie să fie de 1 m. Adâncimea gropii este de obicei de 60 – 70 cm, dar se iau drept reper și rădăcinile. Acestea trebuie să aibă loc să stea răsfirate în groapă. Rădăcinile vor trebui acoperite complet de pământ. Se acoperă cu pământ toată rădăcina, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului. Adâncimea prea mare sau prea mică de plantare, periclitează pornirea în vegetație a puietului. Pentru plantare ai nevoie de o cazma, eventual de burghiu agricol, dacă îți propui plantarea mai multor puieți. Dacă solul este sărac, nu foarte productiv, adaugă îngrășământ organic. Acesta poate fi gunoiul de grajd sau compostul. O altă variantă este achiziția îngrășământului organic.

4. Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor

Deschideți ambalajul cu grijă, pentru a nu rupe rădăcinile. Înainte de plantare rădăcinile se fasonează, adică se taie toate rădăcinile deteriorate. Rădăcinile sănătoase se scurtează și ele cu 7-8 cm. Lăsați apoi puietul de măr cu rădăcinile în apă, la hidratat pentru aproximativ 3 ore. După hidratare este recomandă mocirlirea rădăcinilor, adică înmuierea acestora într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Mocirlirea nu este neapărat necesară, dar ajută mult la prinderea puietului. 

5. Plantarea propriu-zisă

La baza gropii se introduce un amestecul din pământ și compost, sau îngrășământ organic.  Puietul se introduce în groapă astfel încât rădăcina sa stea pe stratul fertil. Rădăcinile se acoperă treptat cu pământ. Se udă cu 10 litri de apă. Puietul va avea nevoie de tutore doar dacă este expus vântului. Se recomandă însă protejarea lui cu plasă de protecție împotriva rozătoarelor. Pe timpul iernii iepurii, șoarecii de câmp, șobolanii, pot roade scoarța copacului, și astfel plantarea este un eșec.  

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: