Sfaturi practice în plantarea viței de vie

Cultura de viță de vie are o tradiție îndelungată în țara noastră. Aceasta era cultivată de către strămoșii noștri încă de acum 2500 de ani. Dacii aveau o afinitate aparte pentru vin, fapt ce explică interesul sporit față de cultura viticolă și dezvoltarea acesteia.

În țara noastră există 39 de podgorii, nicio zonă geografică nefiind rămasă liberă de cultura de viță de vie. Strugurii conțin numeroase vitamine, cum ar fi A, B1, B2, B6, PP și C, dar și săruri minerale care ajută la intensificarea circulației sangvine. Vinul este de asemenea apreciat pentru gustul lui, dar și pentru efectul său antioxidant.

Care este terenul potrivit pentru plantarea viței de vie?

Un aspect important în alegerea solului îl reprezintă faptul că vița rezistă până la –11 grade Celsius la rădăcină și până la -24 grade în ceea ce privește părțile aeriene. Astfel, vom evita terenurile care sunt expuse frecvent accidentelor climatice precum, înghețuri timpurii sau târzii de primăvară, grindină și secetă prelungită în perioada de vegetație. De asemenea, nu sunt recomandate nici solurile cu exces de umiditate, saturate și cu exces de carbonat de calciu.

Plantarea viței de vie

Perioada pentru plantare sunt atât lunile octombrie și noiembrie, dar și în perioada martie-aprilie. Indicat este ca temperatura în timpul nopții să nu scadă sub 0 grade Celsius.

Se va alege acel loc din grădină care este cel mai luminat, pentru că aceasta are nevoie de foarte mult soare și fără pic de umbră. Butașii se plantează la distanțe de 1,5 – 1,8 m între rânduri și 1 – 1,2 m între butașii de pe același rând. Se va săpa o groapă la o adâncime de 50 cm și cu un diametru de 35-40 cm. Fertilizarea solului se va face în cazul în care este nevoie de completarea rezervelor nutritive. Recomandăm folosirea de fertilizant organic, ce are la bază compost.

Udați vița de vie la intervale de câteva zile după plantare!

Recomandăm udarea plantației viticole cu 10 l de apă în primele zile și se va opri în momentul în care temperatura noaptea scade sub 0 grade.

La Agroland îți oferim o varietate largă de soiuri de viță de vie, atât de masă, cât și pentru vin.

Strugurii de masă au un aspect mai atrăgător. Bobul este de mărime medie sau mare, iar pulpa nu este la fel de suculentă, ci mai mult cărnoasă. La aceste soiuri, sâmburii sunt puțini sau chiar lipsesc.

Soiurile de viță de vie pentru vin sunt mai răspândite și se împart în soiuri pentru vin alb precum Riesling Italian, soiuri pentru vin roșu precum Pinot Noir sau soiuri pentru vinuri aromate ca Muscat Ottonel.

Vino în magazinele noastre sau intră pe shop pentru a descoperi sortimentația.

About the Author: