Sfaturi practice în plantarea arbuștilor de fructe de pădure

Fructele de pădure sunt o încântare în orice grădină. Chiar dacă aceste fructe se găsesc în mijlocul naturii sălbatice, acestea pot fi plantate cu ușurință și în grădina personală. Îngrijite corespunzător, arbuștii de fructe de pădure vor fi o explozie de culoare și savoare în grădină.

Pentru a te bucura la vară de aceste delicii, plantarea lor se poate face atât primăvara, cât și toamna până la venirea înghețului.

Zmeura

Atunci când alegem locul în care plantăm arbustul de zmeur, trebuie să ținem cont de faptul că acestea sunt plante ce iubesc soarele și preferă zonele cu lumină directă. Zmeurul se adaptează ușor la frig și la sezonul ploios, udarea fiind necesară doar dacă nu plouă 2-3 luni consecutiv. Pe cât este posibil, zmeura se plantează la minim 100 metri de sălbăticie sau de alte plantații existente, pentru a reduce posibilitatea apariției unor boli sau probleme. Pentru a ține la distanță bolile, evitați plantarea ei în zonele în care au fost cultivate mure, roșii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri.

Butașii trebuie plantați în găuri de 60 de cm adâncime și 40 de cm lățime, la o distanță de 60 de cm – 1 m între ele, cu pământul de pe fundul gropii foarte bine afânat. Între rândurile în care sunt puse răsadurile este recomandată o distanță de 2-3 m. Din adâncimea de 60 de cm, butașii ocupă doar 20-30 de cm, restul fiind acoperit cu pământ afânat care să ajute la buna dezvoltare a rădăcinilor. La final, groapa trebuie acoperită tot cu pământ fărâmițat după care trebuie bine tasat.

Murul

La fel ca și zmeurul, murele preferă zonele însorite, însă ferit de curenții de aer. În perioada de formare și creștere, arbuștii au nevoie de foarte multă apă, dacă aportul de apă nu este respectat, fructele vor rămâne mici și nu vor atinge stadiul de maturitate.

Se vor face găuri cu adâncimea de 30 cm, având dimensiunile de 40 cm x 40 cm. Se recomandă următoarea schemă de plantare a arbuștilor de mur, să existe o distanță de 2 – 2,5 m între rânduri și 1,5 – 2 m între plante. Rădăcinile se vor așeza răsfirate pe stratul de la baza gropii după care se vor acoperi cu pământ.  Deoarece tulpinile de mur sunt foarte lungi, arbuștii de mur au nevoie de susținere pentru a nu se îndoi către sol. Astfel, se vor pune sârme pe spalieri pentru susținerea și sprijinirea arbustului în perioada de creștere. În plantațiile de mur, solul trebuie menținut curat de buruieni între plantele de pe rând, dar și între rânduri.

 

Coacăzul

Arbuștii de coacăz se dezvoltă armonios în zonele însorite, însă cresc și în condiții de semi-umbră. Aceste fructe au nevoie de multă apă și preferă solurile argiloase, fertile și bine drenate.

Plantarea coacăzului se face prin pregătirea unor gropi cu diametrul de 40 cm unde se va fixa butașul. Acesta va fi acoperit cu o cantitate mare de sol astfel încât rădăcinile să fie bine acoperite. Adâncimea de plantare diferă. Coacăzul negru este recomandat să fie plantat cu 5 cm mai jos de nivelul solului astfel ca din mugurii bazali să apară lăstari, care acoperiți ulterior cu pământ vor asigura plantei un număr mai mare de rădăcini și astfel o vigoare mai mare a tufei. În schimb, coacăzul roșu trebuie plantat la nivelul solului.

Coacăzele se recoltează în iulie și august.

Agrișele

Agrişul este un arbust nu foarte pretenţios şi destul de adaptabil, care va fructifica în al doilea an de la plantare. Preferă solul uşor, bine drenat, bogat în substanţe nutritive şi aerisit. Se dezvoltă atât în locuri luminoase, cât şi în semi-umbră. Arbustul are ramuri spinoase şi flori mici, roşcate sau verzui, grupate câte două-trei. Acordându-i-se îngrijirea corespunzătoare, o tulpină poate produce între trei şi cinci kg de fructe.

Se sapă o groapă de aproximativ 50-50-40 cm care se umple cu circa 1kg de pământ negru, 1-3 kg de gunoi de un an şi o cantitate mai mică de cenuşă, în jur de 200-300 grame. Este recomandat ca fiecare fir de pe rădăcina butaşului să fie retezat înainte de plantare. Îngrijit cum se cuvine, agrişul va rodi 20-30 de ani consecutiv.

 

Agroland îți oferă o gamă variată de arbuști de fructe de pădure pentru o grădină parfumată și dulce în vară. Vino în magazinele noastre sau intră pe shop-ul nostru și descoperă arbuștii la un preț excepțional.

About the Author: