Sfaturi pentru îngrijirea păsărilor pe timp de vară

 • Piscină păsări

Vara este anotimpul în care ne bucurăm de soare și beneficiile lui, atât noi, cât și păsările pe care le creștem. Ziua este mai lungă, avem mai mult timp la dispoziție pentru ceea ce ne propunem, păsările se bucură de mai mult timp în aer liber. Pe măsură ce ne apropiem de temperaturile maxime ale anului, trebuie să ne gândim și la prietenele înaripate: atât noi, cât și ele, trebuie să evităm căldura în exces.

Lucrurile esențiale din acest anotimp sunt similare pentru oameni și păsări: hidratare, protejare împotriva temperaturilor ridicate și o alimentație adecvată.

Este esențial să știm că păsările nu transpiră. Pentru a se răcori, își deschid ciocurile sau își întind aripile pe lângă corp. Dacă aceste strategii nu dau roade, cel mai probabil păsările vor deveni letargice, se vor hrăni mai puțin, iar aceste lucruri pot duce la probleme de sănătate și o producție scăzută de ouă.

Soluția pentru aceste semne de stres pe fond de căldură este să prevenim problema înainte să apară. Dacă le acordăm atenția necesară, păsările își vor menține rutina zlinică de căutare a hranei, ciugulit și cotcodăcit de dimineață până la apus.

Apa este esențială

Pe măsură ce temperaturile cresc, și păsările, nu doar oamenii, au nevoie de doze mai mari de apă pentru a face față la condițiile de afară. 500 mililitri de apă curată și rece pentru fiecare pasăre ar trebui să fie suficient.

Apa ajută la scăderea temperaturii corpului. În zilele cu foarte multe grade în termometru, găinile vor bea de două ori cantitatea de apă pe care o consumă în mod normal. Nu uitați să le oferiți apă de calitate, altfel sunt șanse mari să observați că producția de ouă este mai mică.

Sfaturi pentru hidratarea găinilor:

 • Folosiți mai mulți adăpători, pentru ca fiecare pasăre să aibă acces constant la apă;
 • Amplasați adăpătorii în zone cu umbră pentru a menține apa rece și adăpostul uscat;
 • Dați-le apă rece și proaspătă dimineața și seara;
 • Puneți cuburi de gheată în adăpători dimineața pentru a menține apa rece;
 • Spălați săptămânal adăpătorii.
Adăpători păsări

În zilele toride, găinile vor bea de două ori mai multă apă / Foto: thespruce.com

Țineți sub control temperatura corpului

Gândiți-vă la o zi de vară în care ați lucrat în curte. Foarte probabil că ați găsit câteva tehnici de a vă menține temperatura corporală la un nivel optim, pentru a evita situațiile nedorite. Temperatura optimă pentru corp este la fel de importantă și pentru păsări. Când crește prea mult, poate cauza o tensiune îngrijorătoare. Asigurați-le un mediu confortabil și răcoros de care să se bucure din plin în zilele toride.

 • Deschideți geamurile din adăpost și gurile de aerisire ale acoperișului pentru a permite aerului cald și amoniacului să iasă. Puteți opta și pentru un mic ventilator care va asigura circulația aerului;
 • Păstrați luminile din adăpost închise pe timp de zi. Reduceți așternutul la 5 centimetri sau chiar mai puțin pentru a scăpa de căldură;
 • Amenajați băi de praf pentru găini;
 • Evitați supraaglomerarea. Fiecare pasăre are nevoie de un spație de 0,3 m2 de în interior și 0,5-1 m2 în curte.

Răsfăț alimentar echilibrat

Indiferent de ce le gustări le oferiți păsărilor în această perioadă, nu uitați că este important ca mesele să fie echilibrate. Optați pentru regula 90-10. 90% furaje și 10% gustări și alte mici delicii.

 • Oferiți-le furaje dimineața și seara, în zone cu umbră. Gustările suplimentare ar trebui să sosească doar după ce păsările au terminat furajele;
 • Păsările pot să primească fructe și legume înghețate, dar țineți cont de alimentele care nu sunt bune pentru ele;
 • Pentru a le asigura cantitatea de calciu necesare, puteți opta pentru coji zdrobite de scoici. Veți obține astfel și ouă cu coaja puternică, mai ales că din cauza căldurii păsările pot mânca mai puțin;
 • Fiecare nevoie are nevoie de un spațiu de cel puțin 15 centimetri în momentul în care se hrănește.

În zilele toride, păsările vor mânca mai puțin, astfel că furajele trebuie să fie prioritare când vine vorba de hrană. Dacă au o dietă echilibrată, apă la discreție, un mediu confortabil, păsările au toate atuurile pentru a se menține sănătoase. Bonus pentru crescători: producția de ouă va fi pe măsură chiar și în această perioadă.

Sursă foto 1

About the Author: