Sfaturi în prepararea celui mai bun ceaun

A sosit momentul să ne pregătim pentru cea mai frumoasă perioadă din an. Pe lângă împodobit bradul și casa, un obicei apreciat de români este și tăiatul porcului. La pachet cu tăiatul porcului vine și pregătirea delicioaselor preparate tradiționale precum tocănițe la ceaun, cârnați, jumări sau șorici.

Chiar dacă mulți avem impresia că pentru a face o tocăniță la ceaun nu necesită multe cunoștințe gastronomice, există totuși câteva reguli de care ar fi bine să ținem cont pentru a fii maeștrii preparatelor la ceaun. Astfel, vă prezentăm cele 6 reguli de aur în prepararea unei tocănițe la ceaun:

– folosește un ceaun de fontă pentru ca mâncarea să-și păstreze savoarea autentică a ingredientelor

– focul trebuie să fie domol. Chiar dacă durează mai mult până va fi gata, cea mai bună tocăniță se face la foc mic

– lemnele trebuie să fie uscate bine și puse în formă de pătrat pentru a distribui focul uniform

– trebuie să ținem cont de timpul de fierbere. Cartofii se vor adăuga atunci când carnea este deja 70% fiartă, astfel nu vom risca să avem cartofii nefierți sau carnea prea fiartă

– cât timp este pe foc, tocănița trebuie să fie păzită. Mâncarea trebuie amestecată în permanență pentru a nu se arde sau prinde pe fundul ceaunului

– după ce este gata, tocănița trebuie amestecată de câteva ori cu o lingură de lemn pentru a nu se lega

Acum că știm care este baza unui ceaun delicios, vă propunem o rețetă de tocăniță de porc.

Ingrediente pentru 10 persoane:

– 2 kg carne de porc (spată, pulpă, ceafă)

– 1 cârnat de porc sau 300 g de altă afumătură

– 2,5 kg cartofi

– 2 ardei kapia

– 4 cepe

– 10 căței de usturoi

– 4 morcovi

– 3 roșii

– pastă de ardei

– sare, piper, cimbru, pătrunjel, foi de dafin

– 100 g untură de porc

Mod de preparare:

Pregătim un ceaun de fontă de 13 l. Curățăm cartofii de coajă, după care îi tăiem în cubulețe. Cât timp ținem cartofii în apă rece pentru a nu se oxida, tăiem carnea. Urmează să spălăm și să curățăm legumele. Usturoiul se taie în bucăți, ceapa se feliază, ardeiul, cârnații și morcovii se taie fâșii, iar pătrunjelul se toacă. Se aprinde focul și se pune untura la topit. După aceea se călește ceapa și se adaugă ardeiul. În momentul în care ardeiul s-a înmuiat, adăugăm carnea. Când carnea s-a rumenit puțin, adăugăm cârnații, iar peste 10 min usturoiul, morcovii, roșiile, ierburile aromatice și frunzele de dafin. Atunci când apa a scăzut și carnea începe să sfârâie se adaugă sare, piper și pasta de ardei, se amestecă bine și se adaugă 500 ml apă. Cartofii îi adăugăm atunci când carnea este aproape gata, aceștia având nevoie doar de aproximativ 15 min de fierbere. Se mai adaugă apă în ceaun atât cât să acopere cartofii. După ce au fiert și cartofii, stingem focul și adăugăm pătrunjel tocat.

Vă dorim poftă bună!

About the Author: