Sfaturi în îngrijirea iepurilor pe timp de iarnă

În scurt timp iarna își va intra în drepturi, iar statul la căldură va deveni activitatea principală. Pe lângă frumusețile pe care ni le oferă acest sezon, o situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este lipsa fructelor și legumelor proaspete. Iar de această situație vor avea de suferit și animalele, nu doar noi.

Pentru crescătorii de iepuri, iarna este probabil cel mai greu anotimp. Va trebui sa le oferim o atenție deosebită pentru a le asigura tot confortul și pentru a trece peste iarnă mai ușor.

Alimentația

În acest sezon, hrana iepurilor trebuie să conțină toate mineralele și vitaminele necesare pentru buna funcționare a organismului. Alimentația de bază o reprezintă cerealele, iar furajele din cereale sunt cele mai nutritive în dieta iepurilor. Acestea se mai numesc și furaje concentrate. Baza în aceste furaje o reprezintă ovăzul și orzul. Recomandăm ca cerealele să fie mărunțite pentru o digestie mai ușoară.

Pe lângă cereale, putem să le oferim iepurilor și furaje suculente, cum ar fi morcovi, cartofi, varză sau dovleci, oferindu-le astfel aportul necesar de minerale și vitamine. Foarte important ca aceste alimente să fie spălate și curățate de impurități pentru a nu provoca boli gastro-intestinale iepurilor.

La Agroland îți oferim hrană pentru iepuri esențială și bogată în nutrienți pentru a face față cu brio sezonului rece.

Apa

Apa proaspătă trebuie să fie nelipsită din cușca iepurilor. Vă recomandăm să-i oferiți animăluțului dumneavoastră apă călduță pentru a-l feri de răceli, care în unele cazuri pot fi fatale. Adăpătoarea iepurilor trebuie monitorizată continuu pentru a nu îngheța, iar pentru ca apa să-și mențină temperatura, aceasta trebuie schimbată de mai multe ori pe zi.

Adăpostul

Deși iepurii sunt destul de rezistenți la temperaturi mai scăzute, cușca trebuie amplasată într-un loc ferit de precipitații și curenți de aer. Pentru a trece mai ușor peste condițiile vitrege ale acestui sezon, cușca animăluțului trebuie umplută cu fân pentru a menține o temperatură optimă. Așternutul trebuie schimbat în mod regulat, deoarece părțile umede pot îngheța și cauza astfel diferite boli.

De asemenea, mâncarea trebuie luată după câteva ore, pentru că dacă este consumată de iepuri, poate cauza dureri de stomac.

Iepurii sunt animale sensibile care au nevoie de atenția noastră pe timpul iernii. O grijă specială trebuie acordată alimentației și apei pentru a-i feri de boli și răceli și a intra în primăvară sănătoși și puternici.

About the Author: