Semnificația codurilor de pe ouă

  • Categorii de ouă

Nu este un secret pentru nimeni că ouăle de casă au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ce faci însă dacă nu ești crescător și nu ai un adăpost în care să intri în fiecare dimineață pentru a colecta ouă proaspete pentru micul dejun? Oul este un super-aliment care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Din fericire, aproape orice magazin comercializează ouă.

Există patru categorii de ouă pe piață. În continuare vă spunem cum să le alegeți pe cele mai sănătoase.

Ouăle au inscripționate pe coajă coduri care le clasifică. În rândurile următoare vom „decoda”, pentru a vă ajuta să alegeți cele mai sănătoase ouă.

Calitatea acestui super-aliment depinde de modul în care sunt crescute găinile. Astfel, prima cifră din codul de pe coajă este cea mai importantă. Pe piață există 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifra din cod.

Cifra 0 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici ș.a.m.d. De asemenea, iarba pe care o mănâncă înaripatele nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.

Cifra 1 de la începutul codului indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Înaripatele au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase

Cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de găini crescut la sol, în hale. Păsările nu au parte deloc de lumină naturală și sunt șanse ca în acest mediu să apară canibalismul la găini. Ouăle cu cifra 2 la începutul codului pot fi consumate, dar nu sunt recomandate pentru alimentația copiilor.

Cifra 3 este specifică pentru ouăle provenite de la găinile crescute în baterii. Ouătoarele trăiesc în condiții stresant, în cuști de mici dimensiuni (baterii) suprapuse și nu văd lumina zilei. În alimentația lor sunt introduse medicamente, iar furajele sunt modificate genetic.

Citirea codului de pe ou
Cum citim codul de pe ou?

Continuăm „decodarea”. După cifra de la începutul codului urmează două litere care indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), apoi alte două litere care ne arată din ce județ provin ouăle (de exemplu AR pentru Arad). La final vom observa un șir de trei cifre care este numărul de ordine sau identificare. Evident, nu lipsește data până la care pot fi consumate aceste alimente.

About the Author: