Rețetă obtinere alcool din porumb (distilare)

Dupa continutul de amidon şi randamentul in alcool, porumbul este materia primă cea mai valoroasa pentru fabricarea alcoolului.

Pentru a produce alcool din porumb in gospodarie, aveti nevoie de urmatoarele:

  1. un butoi de cel putin 80-100 de L.
  2. zahar (10 Kg).
  3. drojdie. (50 gr).
  4. malai 6 kg (porumb macinat)
  5. tarate de grau 2 kg
  6. apa
  7. cazan tuica

Se pune in butoi malaiul si taratele. Se adauga apa calduta (45-55 grade) cu 300 gr zahar si toata drojda si se face o maia. Se amesteca si se mai adauga apa calduta pana iese ca un terci. Se lasa aceasta maia o ora pana incepe sa fermenteze.

Dupa o ora se adauga apa calda (5-7galeti) cu zaharul dizolvat bine in ea. Se acopera butoiul cu un tifon sau o sita (ca sa nu pice insecte sau impuritati) si se lasa la fermentat intr-o incapere bine aerisita, la 15-18 grade.  ATENTIE! Amestecul genereaza dioxid de carbon, care este foarte periculos pentru sanatate!

Faina si taratele stau deasupra cat timp fermenteaza. La suprafata se va forma o spuma alba. Cind nu se va mai observa ca „fierbe” (dupa circa 7-9 zile), lichidul de deasupra ramane limpede. Atunci este gata de fiert si putem sa trecem la pasul doi.

Cu o cana se recolteaza lichidul, cu atentie sa nu se ia si drojdie sau faina/tarate. Se ia doar lichidul si se pune la fiert in cazan. Se mai poate adauga si putina apa (in functie de ce cazane aveti). Se fierbe si se obtin aproximativ 10L de alcool foarte tare. Daca e prea tare se mai poate stinge cu apa.

Citeva precizari importante:

In procesul de distilare se obtin doua substante: Metanol si Etanol. Metanolul este toxic! Din fericire e substanta care iese la inceputul distilarii, deoarece temperatura de fierbere este undeva in jur de 65°C. De aceea, aruncati intotdeauna cam 300 gr. la 50 kg de borhot. Etanolul fierbe la cca. 80-85°C.

Nu amestecati cele doua produse obtinute. Cel care va curge la inceput este Metanol si este toxic! Este o regula simpla pentru a evita intoxicarea. Etanolul se gaseste in bauturi, Metanolul in Antigel.

About the Author: