Rețetă de electroliți pentru a combate șocul de căldură la găini

  • Găini care beau apă

Stresul termic cauzat de temperaturile foarte ridicate este o realitate pentru găini în lunile de vară, în special în luna iulie. Prietenele noastre înaripate nu au capacitatea de a transpira și sunt oarecum limitate când vine vorba de abilitatea de a se răcori. Zonele cu umbră din curte și apa proaspătă din belșug sunt un ajutor imens pentru găini în zilele toride. De asemenea, le puteți oferi electroliți după o rețetă simplă, pe care o putem prepara acasă în doar câteva minute.

Când temperatura este foarte ridicată, găinile gâfâie și își țin aripile pe lângă corp, încercând astfel să se răcorească. Efectele produse de șocul de căldură sunt cumulative. Astfel, dacă temperatura este mai mare de 25 de grade Celsius câteva zile la rând, iar umiditatea este și ea ridicată, găinile din mulțime pot da semne că sunt afectate de căldură.

Semnele stresului produs de căldură la găini sunt respirația rapidă, consumul unor cantități mari de apă, lipsa apetitului, producția mică de ouă, diarea, letargia sau mișcările nesigure. Dacă suspectați că o găină suferă de stres termic, puneți-o cu picioarele într-un vas mai mare cu apă rece și mutați-o în interior într-un loc ferit de căldură. Unul dintre modurile eficiente de a scădea temperatura corpului unei găini este să îi răcorim picioarele și creasta.


Citiți și: 8 tipuri de hrană ieftină pentru găini


Administrarea electroliților este eficientă atât pentru prevenirea stresului termic în mulțimea de găini, cât și pentru îngrijirea unei găini care suferă din cauza căldurii. La fel cum atleții consumă băuturi speciale după ce au depus efort, și găinile au nevoie de electroliți pentru a recupera dozele de nutrienți și minerale pierdute în zilele toride sau în condiții de stres. Electroliții ajută la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea optimă a sistemului respirator și previn probleme la rinichi.

Electroliții sunt compuși din minerale și agenți alcalini și controlează echilibrul fluidelor din organism. Sunt importanți pentru hidratare, funcțiile mușhilor precum și alte funcții ale corpului din perioadele cu temperaturi mari. Cei mai importanți electroliți sunt calciu, sodiu, magneziu și potasiu.

Nu trebuie să spargem pușculița pentru a le suplimenta doza de electroliți păsărilor. Vă prezentăm în continuare o rețetă din ingrediente pe care oricine le are în bucătărie. Folosiți acest amestec pentru păsările deranjate de căldură sau ca măsura preventivă. Combinați amestecul în apa de băut – o cană la 3,5 litri de apă.

REȚETĂ DE ELECTROLIȚI PENTRU ACASĂ

  • 250 mililitri apă
  • 10 grame de zahăr
  • 0,65 grame de sare
  • 0,65 grame de praf de copt

Amestecați până gând zahărul, sarea și praful de copt se dizolvă și amestecul este pregătit.

În special în cazul puilor, înlocuirea electroliților pierduți din cauza căldurii este foarte importantă pentru sănătate.

About the Author: