Reguli simple și  eficiente pentru plantarea reușită a nectarinului

Nectarinele sunt fructe perfecte atât pentru consumul proaspăt, cât și pentru procesare. Sunt preferate de cofetari în prepararea prăjiturilor.  Dacă ai loc suficient în grădină pentru pomi fructiferi, plantează și un nectarin. Este extrem de estetic primăvara, datorită florilor roz, și dă fructe foarte aromate și consistente. Agroland are în oferta sa puieți de calitate superioară, cu rădăcina protejată, material săditor excelent pentru grădină. 

1. Puietul de nectarin se prinde bine toamna

Cea mai propice perioadă pentru plantarea nectarinului este toamna, din luna septembrie până în noiembrie. Temperatura exterioară nu trebuie să fie sub 5 ℃, iar solul trebuie să fie ușor de lucrat, nici într-un caz înghețat. Plantarea pe perioada primăverii, din luna aprilie, este posibilă, dar nu recomandată. Din toamnă până iarna puietul are timp să își formeze sistemul radicular, și să se adapteze mediului.

2. Pregătirea terenului

Nectarinul preferă zonele călduroase, nu are cerințe mari față de apă, și are rezistență medie la secetă. Nu este neapărată nevoie să pregătiți terenul într-un anume fel pentru a planta nectarinul, dar rezultatele sunt mult mai bune dacă se întâmplă acest lucru. Curățarea terenului de resturi vegetale este obligatorie.  Fertilizare cu gunoi de grajd este binevenită, dar nu decisivă. Totuși, nu evitați să folosiți în pământul de plantare din groapă un fertilizator organic.

3. Pregătirea gropii 

Pentru plantare trebuie să aveți pregătite un hârleț și o găleată cu apă. Dacă se plantează în livadă, alături de alți pomi fructiferi, se păstrează o distanță de aproximativ 4 m de ceilalți pomi. Groapa trebuie să aibă dimensiuni de aproximativ 50-60 cm atât pe lat cât și în adâncime. Pe fundul gropii se pune pământul de la suprafață, amestecat cu fertilizatorul. 

4. Fasonarea rădăcinilor

Fasonarea rădăcinilor este o procedură importantă. Deschide cu atenție ambalajul din preajma rădăcinilor. Taie rădăcinile uscate cu totul. Rădăcinile sănătoase se scurtează și ele cu câțiva centimetri. 

Următorul pas este hidratarea sau mocirlirea. Este important ca rădăcinile să fie lăsate în apă, 2-3 ore. Și mai indicată ar fi mocirlirea acestora într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Aceste proceduri sunt recomandate mai ales dacă rădăcinile au stat câteva zile afară din pământ, chiar dacă ele sunt protejate până la plantare.

5. Plantarea puietului de nectarin

După fasonarea rădăcinilor, puietul se așază perpendicular, în groapă. La baza gropii se introduce un amestec format din pământ fertil. Se introduce nectarinul cu rădăcinile până la solul adăugat. Apoi se acoperă ușor cu restul pământului din laterale. Se tasează pe măsură ce se adaugă pământul. Tasarea este foarte importantă, pentru a acoperi bine rădăcinile cu pământ, și a nu permite pătrunderea aerului. Dacă pământul nu este tasat bine pomul se poate usca. La final, punctul de altoire trebuie să fie la 3 cm deasupra solului. Se udă din abundență cu cel puțin 10 litri de apă. Dacă puietul este plantat în loc expus la vânt, se recomandă fixarea unui tutore. Nu uitați de plasa de protecție împotriva rozătoarelor, care pot compromite puietul.

 

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: