Reguli de bază pentru sănătatea puilor

  • Pui de găină

Când puii își fac loc în gospodăriile noastre, este important să știm ce condiții trebuie să le asigurăm pentru a ne asigura că în câteva luni ghemele de puf vor deveni păsări adulte sănătoase. În primele zile de viață există multe riscuri la care sunt supuși puii de găină, astfel este important să fim pregătiți pentru această perioadă.

Puii de găină reprezintă o investiție pe termen lung. Deși costul de achiziție nu este de speriat, un crescător cu experiență știe la ce să se aștepte, mai ales dacă dorește păsări de calitate. Nu uitați, găinile sunt păsări care trăiesc și până la 8 ani, în funcție de rasă.

CE ESTE NECESAR PENTRU AMENAJAREA OPTIMĂ A ADĂPOSTULUI?

Dacă sunteți la început de drum și ați decis că doriți să creșteți pui, vă prezentăm câteva condiții esențiale pentru ziua în care puii de găină vor ajunge în gospodărie.

Adăpostul: Spațiul necesar crește pe măsură ce cresc și puii. Un mimimum de 0,3 m2 este necesar pentru fiecare pui până la vârsta de 6 săptămâni. Apoi, pentru puii mai mari va fi nevoie de un spațiu minim de 1 m2;
Surse de căldură: Lampele de încălzire cu infraroșu sunt folosite frecvent, dar nu scăpați din vedere pericolul de incendiu;
Termometre: Temperatura ar trebui să fie măsurată la nivelul podelei, acolo unde stau puii;
Hrănitori și adăpători: sunt esențiale pentru a le oferi puilor mâncare și apă. Le puteți achiziționa din magazinele Agroland din întreaga țară;
Așternut: Puteți folosi rumeguș. Amenajați un strat de 8-10 centimetri pe podea.

Pui de găină

Un adăpost bine echipat și îngrijit este important pentru sănătatea puilor / Foto: countrysidenetwork.com

Pe lângă echipamente, curățenia adăpostului este foarte importantă pentru sănătatea puilor. Aceștia au un sistem imunitar fragil și se pot alege cu infecții bacteriale sau infecții fungice, cum ar fi Aspergiloza.

Ce este Aspergiloza?
Aspergiloza mai este cunoscută și ca pneumonia puilor. Puii afectați respiră convulsiv, își pierd apetitul și sunt în permanență somnoroși. Nu există un tratament sau un vaccin dedicat. Este important să mențineți adăpostul cât mai igienic.

Alimentația
În primele zile și săptămâni de viață, puii au nevoie de furaje de tip starter, cu o compoziție care să răspundă la nevoile unei creșteri sănătoase. Pentru a facilita o creștere sănătoasă din prima zi, vă recomandăm furajele complet starter natural de la VIVABIO.

Alimentația optimă reduce și riscul apariției Coccidozei la puii de găină.

Ce este Coccidoza?
Această boală este cauzată de unul dintre cei mai cunoscuți paraziți coccidiali, EIMERIA. Afectează peretele intestinal al unui pui de găină în momentul în care apare în tractul digestiv. Semnele acestei boli: penele deteriorate, lipsa apetitului, diaree apoasă sau cu sânge. Coocidoza poate duce la o dezvoltare precară și chiar la deces.

Secretul pentru prevenirea Coccidozei este un așternut curat și uscat. În alte condiții, adăpostul devine un mediu ideal de răspândire a bolii.

Voi ce recomandări aveți pentru o creștere sănătoasă a puilor? Scrieți mai jos sugestiile și sfaturile.

About the Author: