Răspund florile la muzică?

Plantele sunt vietăți uimitoare. Deși nu au ochi și nu pot vedea, ele sunt capabile să se orienteze după soare și percep lumina care le este vitală. Deși nu sunt dotate cu auz, plantele pot reacționa la muzică și alte sunete. De asemenea, deși nu au miros, plantele își recunosc feromonii.

Mulți am auzit povești precum faptul că florile reacționează la muzică. Însă este oare adevărat? Experimentele conduse de către șefului departamentului de Botanică din cadrul Universității Annamalai din India, au arătat că plantele într-adevăr se dezvoltă mai frumos atunci când sunt expuse la sunetul muzicii. Se pare că acestea au 20 de senzori de percepție care răspund pozitiv la muzică.

Cercetătorii au vrut să vadă care este genul de muzică la care răspund cel mai bine. Astfel, s-a făcut un experiment și au expus florile la muzica clasică, cea rock, dar și într-o zonă fără muzică. Rezultatele au demonstrat că plantele au reacționat la sunetele muzicii.

Muzica preferată pare a fi cea clasică, precum Ravel, Vivaldi sau Liszt. Sunt suficiente 15 minute de muzică clasică pe zi ca plantele să crească mai repede și mai viguros, dând mai multe roade. S-a descoperit de asemenea, că florile nu suportă muzica rock, având dintre cele mai diverse reacții.

Experimentul a continuat, cercetătorii montând un ventilator în dreptul boxelor cu scopul de a răspândi căldura generată de acestea. Rezultatele au arătat că germinarea plantelor a crescut simțitor datorită muzicii răspândite în încăpere cu ajutorul ventilatorului.

Cu scopul dezvoltării rapide și bogate a plantelor, dar și de dragul muzicii, unii cântăreți au compus melodii speciale pentru plante. Mort Garson a scris „Mother Earths’s Plantasia”, o muzică ce are note calde și liniștite speciale pentru flori.

Putem spune în final că, nu este nevoie să ai urechi pentru a putea răspunde sunetelor. Experimentele au demonstrat că plantele răspund la sunete, iar muzica clasică, liniștită le ajută într-adevăr să se dezvolte mai bine.

About the Author: