Ranile si bolile specifice strutilor

Am revenit cu unul din cele mai interesante articole si ultimul din categoria strutilor. In textul ce urmeaza va vom prezenta cele mai des intalnite boli, afectiuni si rani ce pot aparea la aceste pasari minunate.

Strutul e o pasare sanatoasa de fel si robusta, suportand toate conditiile climaterice, de la temperaturi ridicate si pana la cele mai scazute (cum ar fi regiunile reci din nord). Se deplaseaza si traieste pe campiile inzapezite din nord la fel de usor ca si in nisipurile fierbinti ale deserturilor sau savanelor de la tropice.

Imbolnavirea strutilor nu intervene foarte usor. Sensibilitatile sau bolile acestora apar mai ales din cauza hranirii necorespunzatoare sau a conditiilor proaste din adapost.

Puii de pana la 3 luni sunt cei mai sensibili deoarece la aceasta varsta exista o rata ridicata a mortalitatii, dar care scade aproape de zero dupa varsta de 1,5 – 2 ani.

O buna pastrare a oualelor inainte de incubare, prin folosirea unor incubatoare moderne si o alimentatie buna si corespunzatoare, reduce foarte mult rata de imbolnavire a puilor si a strutilor tineri.

 

 

  • Afectiunile specifice:

Fracturi ale aripilor – ca tratament se recomanda aplicarea unei scandurici pe aripa fracturata si bandajarea cu o fasa care se incruciseaza prin spate. Daca exista rani in urma fracturii, se efectueaza dezinfectia locului cu tinctura de iod si strutul afectat se separa de ceilalti, pentru a se evita canibalismul. Ranile cutanate se dezinfecteaza imediat dupa producerea lor si se trateaza local cu antibiotice.

 

Maladia cronica respiratorie – boala e intalnita la strutii tineri. Cauzele bolii sunt: stresul, supraincalzirea, aglomeratia si conditii necorespunzatoare de microclimat. Simptomele acesteia se manifesta prin prezenta mucozitatii nazale la nivelul cailor respiratorii, apoi leziunile prind si traheea, plamanii si sacii aerieni, cu dificultati in respiratie, penajul ciufulit si abatere. Tratamentul consta in aplicarea antibioticelor.

 

Asperigiloza – care este produsa de Aspergillus. Imbolnavirea se face din cauza asternutul mucegait folosit in adapost si folosirea in hrana a furajelor mucegaite. Semnalele date de aceasta boala sunt asemanatoare celor din bolala respiratorie (dispnee, cianoza, preumonie). Boala odata aparuta nu poate fi tratata, ci doar prevenita folosind asternut si furaje corespunzatoare.

 

Enterita colibacilara – este produsa de Escherichia Coli, care in conditii de stres, se transforma in bacterie patogena. Boala se manifesta printr-o enterita inflamatorie cu evolutie rapida care duce mai apoi la  moarte. Prevenirea aparitiei infectiilor digestive, se face prin respectarea masurilor de profilaxie generala. Pentru protectia tubului digestiv se utilizeaza inca din primele zile de viata a strutilor, probiotice in apa de baut sau furaje.

 

Malnutritia – este o disfuncionalitate digestiva. Semnele acestei boli se manifesta prin mers clatinat, lipsa apetitului, constipatii (la palpare se constata abdomen dur). Tratamentul consta in administrarea de laxative (melasa) amestecate cu cateva picaturi de ulei de ricin si obligand strutul sa se miste foarte mult; de altfel lipsa miscarii si o alimentatie necorespunzatoare sunt principalele cauze ale bolii.

 

  • Boli infectioase intalnite mai frecvent la struti:

Influenta aviara, boala de Newcastle si febra hemoragica.

  • Parazitozele sunt:

Infestatia cu paduchi, limbrici, singamoza.

 

Crescatorii trebuie sa cunoasca anumite reguli referitoare la tratamentele aplicate strutilor:

– strutilor nu li se administreaza fortat pe gura medicamente dizolvate in apa, deoarece pot aparea afectiuni respiratorii.

– medicamentele se pot administra in apa de baut pentru tulburarile gastro-intestinale, iar pentru bolile respiratorii sa se aplice prin pulverizare la nivelul ciocului, gurii si narilor. Datorita predilectiei strutilor de a ingera tot ce gasesc, administrarea medicamentelor sub forma de pilule este usoara.

 

 

Daca au fost pe placul dvs. aceste articole sau vi se par interesante, urmariti in continuare blog-ul Agroland pentru ca urmeaza si  alte articole captivante.

Puteti accesa magazinul on-line Agroland facand click pe link-ul de mai jos. Aici puteti gasi informatii despre produsele pentru hrana strutilor.

https://shop-agroland.ro/cautare?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_category=all&s=strut&submit_search=

About the Author: