Pot fi iepurii dresați?

Oricât de incredibil ar suna, iepurii de apartament pot fi dresați. Într-adevăr nu pot învăța comenzi complexe precum câinii, însă aceștia au capacitatea intelectuală să răspundă unor comenzi simple.

Primul pas în dresarea iepurașului este să-i dați un nume. Asta înseamnă că animalul de companie este considerat un membru al familiei. Încă de pui, trebuie să acordați mai mult timp obișnuirii iepurelui cu numele său, deoarece acesta nu este conștient că apelativul respectiv i se adresează și că trebuie să reacționeze la el.

De fiecare dată când interacționați cu iepurele, rostiți-i numele. Indiferent că îl hrăniți, vă jucați, treceți pe lângă cușca lui sau în orice altă activitate plăcută animalului, spuneți-i pe nume pentru ca acesta să-l poată învăța.

Atenție însă! Iepurele nu poate face diferența între numele său și alte apelative. Atunci când vă jucați, oferiți-i un fruct care îi place și, rostiți-i numele în defavoarea oricărei alte formule de alint. În timp iepurele va ajunge să-și conștientizeze numele și să răspundă la el.

Al doilea pas îl reprezintă învățarea comenzii „aici”. După ce iepurele și-a învățat numele, se va introduce comanda „aici”, deoarece va fi puternic asociată cu numele său. Înainte de a începe dresajul, asigurați-vă că iepurele nu a fost hrănit cu cel puțin o oră înainte, astfel dorința pentru recompensă va fi mai mare. Puteți să-i oferiți o bucată din fructul sau leguma lui preferată.

Iar acum poate începe acțiunea de dresaj. Întinși pe jos, la o distanță de 1-2 metri față de iepure luați recompensa în mână și rostiți numele animalului pe un ton clar urmat apoi de „aici” sau orice alt cuvânt pe care doriți să-l asocieze cu venitul atunci când este strigat. La început, iepurele va veni pentru că dorește recompensa și nu pentru că l-ați strigat. Repetați însă comanda pe toată distanța parcursă până la dumneavoastră și oferiți-i mângâieri pe creștet atunci când ajunge. Repetați acest exercițiu în fiecare zi, iar în timp iepurele va asocia numele lui și comanda „aici” cu recompensa și va veni atunci când îl chemați. Nu prelungiți prea mult ședința, iepurele se poate plictisi sau poate obosi. De asemenea, diversificați recompensa pentru a nu interveni monotonia gustativă.

Odată ce a învățat să răspundă la comandă, măriți distanța între el și dumneavoastră. Chiar dacă nu mai vede recompensa, acesta va veni atunci când își va auzi numele și comanda „aici”. În cazul în care nu execută corect mișcarea, reveniți la distanța inițială.

Trebuie să știți că fiecare iepure are personalitatea lui. Unii pot învăța în 2 săptămâni, iar alții în câteva luni. Important este să nu vă pierdeți răbdarea și să nu-l pedepsiți niciodată, ci să vă bucurați de timpul petrecut alături de el.

About the Author: