Plantarea și îngrijirea completă a nucului

Nucul este unul dintre pomii fructiferi cu numeroase beneficii asupra sănătății noastre. Miezul acestui fruct este bogat în vitamine, dar și în minerale precum azot, fier, fosfor și potasiu. Pe lângă aceste beneficii, nucul îți va completa de minune livada și îți va crea o oază de răcoare în jurul casei.

În cele ce urmează îți prezentăm modalitatea de plantare și îngrijire a nucului pentru a avea un rod bogat și a te bucura de beneficiile acestuia.

Pregătirea locului pentru plantare

Nucul are nevoie de multă lumină și un sol bogat în elemente nutritive pentru a se dezvolta armonios. Important de știut că solul potrivit pentru nuc este cel care nu reține surplus de apă pentru a nu mucegăi rădăcina.

Înainte de a planta nucul este necesar să ari terenul la o adâncime de 30-40 cm, după aceea să-l nivelezi. Ulterior solul trebuie bine mărunțit și afânat.

Nu uita că nucul are nevoie de mult spațiu pentru a se putea dezvolta.

Sădirea nucului

Sădirea nucului poate avea loc toamna, dar și primăvara, atunci când temperatura depășește 5 grade Celsius. Înainte de plantarea propriu-zisă, trebuie săpată o groapă cu dimensiunea de 60 x 60 cm pentru ca rădăcinile să aibă loc să se dezvolte. Urmează introducerea rădăcinii pomului fructifer, după care se tasează solul și se irigă cu 15 -20 litri de apă. Formează în jurul tulpinii un mușuroi din pământ de aproximativ 30 – 40 cm înălțime.

Dacă vrei să plantezi mai mulți nuci în livadă, recomandăm să așezi rădăcinile la o distanță de 10 m între rânduri și 8 m între pomii de pe același rând.

Sfat: nu planta în jurul nucului alt material săditor precum, meri, roșii sau cartofi, deoarece frunzele de nuc emană o substanță care este dăunătoare acestor plante.

Îngrijirea nucului

Un prim și important pas este să menții locul curat. Curăță terenul de buruieni și cosește iarba. De asemenea, este indicat ca la începutul primăverii să sapi solul pentru a-l reîmprospăta.

O altă activitate de îngrijire o reprezintă tăiatul crengilor. Această acțiune se realizează la început de primăvară sau sfârșit de iarnă pentru a ajuta la formarea coroanei.

Nu uita să aplici fertilizanți naturali. La Agroland găsești îngrășăminte organice speciale pentru pomi fructiferi. Rolul acestora este de a întări rădăcina și de a ajuta pomul să facă rod bogat. Îngrășămintele se aplică înainte de a intra pomii pe rod, dar și după, în 3 etape: la începutul primăverii, când se formează fructele și toamna.

Irigarea este o altă activitate importantă pentru o cultură sănătoasă de nuci. Plantațiile tinere de nuci au nevoie în medie de 2-3 udări a câte 300 metri cubi/ha de apă, iar plantațiile mature de 3 udări a câte 600 metri cubi/ha de apă.

Cele mai frecvente boli care pot ataca nucii sunt arsura bacteriană și antacnoza. La Agroland găsești produse fitosanitare pentru a îngriji corespunzător grădina și livada. Tratamentele se aplică doar în perioada repausului vegetativ și anume, iarna.

Cu o îngrijire corespunzătoare a nucului, cu siguranță vei avea parte de miez de nucă sănătos și gustos de producție proprie.

About the Author: