Plantarea agrişului

Agrişul, pe numele ştiiţific Ribes Uva-Crispa, este un arbust de talie mică (poate ajunge până la 1.5 înălţime), care, la fel ca murul, zmeurul sau coacăzul – despre care am vorbit cu ocazii anterioare, creşte spontan în regiunile deluroase şi muntoase, prin păduri şi tufărişuri dar poate fi şi cultivat cu succes pe lângă casă, asigurând o cantitate însemnată de fructe cât se poate de sănătoase pe perioada verii.

Agrişul are ramuri spinoase şi flori mici, roşcate sau verzui, grupate câte două-trei. Acordându-i-se îngrijirea corespunzătoare, o tulpină poate produce între trei şi cinci kg de fructe.

Fructele agrişului – verzi, roşiatice sau gălbui, sferice, pufoase, cu nervuri, seminţe multe şi gust bun dulce-acrişor, sunt recomandate în alimentaţia omului datorită aportului caloric foarte scăzut, conţinutului bogat în fibre solubile şi vitamina C (cea care reduce nivelul de colesterol din sânge şi acţionează în vederea scăderii tensiunii arteriale).

Astfel, o cantitate de 100 de grame de agrişe asigură aproximativ o pătrime din necesarul zilnic de vitamina C a unei persoane adulte, vitamină despre care se mai cunoaşte cât de mult ajută în cazuri de boli ale ficatului şi rinichilor, ori probleme legate de insuficienţa de fier a organismului. Fructele mai conţin şi pectine, acizi (citric, malic), proteine, carbohidraţi, alte vitamine – A, B1, B2, P şi săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu).

Agrişele sunt un aliment recomandat de nutriţionişti îndeosebi datorită faptului că acţionează eficient în creşterea imunităţii organismului, constituind în acelaşi timp un dietetic şi antioxidant foarte bun. Sunt recomandate pe post de aperitiv pentru lipsa poftei de mâncare, ca laxativ, diuretic natural pentru gută şi afecţiuni urinare, precum şi ca remineralizant în cazuri de astenie.

Fructele, care se coc în iunie-iulie, se pot consuma proaspete (ceea ce este întotdeuna indicat) sau se pot păstra şi prelucra în diverse modalităţi: sirop, dulceaţă, gem, infuzii sau chiar vin. Un alt plus îl reprezintă faptul că agrişele pot fi consumate o perioadă mare de timp, deoarece rezistă pe tufă destul de mult.

Agrişul este un arbust nu foarte pretenţios şi destul de adaptabil, care va fructifica în al doilea an de la plantare. Preferă solul uşor, bine drenat, bogat în substanţe nutritive şi aerisit. Se dezvoltă atât în locuri laminate cât şi în în semiumbră. Plantarea se face toamna sau primăvara devreme. Se sapă o groapă de aproximativ 50-50-40 cm care se umple cu circa 1kg de pământ negru, 1-3 kg de gunoi de un an şi o cantitate mai mică de cenuşă, în jur de 200-300 grame. Este recomandat ca fiecare fir de pe rădăcina butaşului să fie retezat înainte de plantare. Îngrijit cum se cuvine, agrişul va rodi 20-30 de ani consecutiv.

Dacă locuiţi la casă nu ezitaţi să cultivaţi câteva tufe de agriş, mai cu seamă dacă aveţi copii prin preajmă. Consumul de agrişe în cazul lor este cu atât mai recomandat datorită gamei de vitamine care ajută mult la dezvoltarea armonioasă a organismului lor.

Material săditor de calitate, variat şi perfect adaptat condiţiilor din România, poate fi achiziţionat şi din magazinele Agroland din toată ţara sau din shop-ul online.

About the Author: