Perioada adolescenței la găini

  • Găină adolescentă

Mai mult ca sigur știți că perioada adolescenței este foarte importantă. Sunt ani în care ne formăm pentru viitor în mare măsură. Păstrând proporțiile – mai ales durata în timp – perioada adolescenței este la fel de importantă și pentru găinile din ogradă.

Este o chestiune de câteva săptămâni în care păsările devin din pufoșenii fragile puicuțe acoperite de puf, iar mai apoi vor fi complet acoperite cu pene.

Găinile din curte trec prin perioada adolescenței între săptămânile 4 și 17. De cele mai multe ori, crescătorii nu cer sfaturi despre această perioadă. Interesul cel mai ridicat este pentru primele 2-3 săptămâni, când puii au ajuns în ogradă și toată lumea este captivată de cât de simpatici sunt. Evident, cei mai mulți sunt interesați ca puișorii să nu se îmbolnăvească.

Odată trecute primele săptămâni, începem să ne gândim când apar primele ouă. Corect? Este important să acordăm aceeași atenție și perioadei de adolescență – una foarte importantă pentru creștere. Perioada aceasta este plină de beneficii deoarece putem observa cum se dezvoltă puii, cum își definesc personalitate și cum se manifestă la primul contact cu mediul exterior.

Astfel, în perioada adolescenței, ne confruntăm cu următoarele situații:

Băiat sau fată? 

Pe măsură ce păsările se dezvoltă, genul devine evident. Între săptămânile 5-7 ar trebui să putem distinge dacă avem în curte femele și/sau masculi. Bărbia și creasta se dezvoltă mai rapid la masculi și sunt de regulă mai voluminoase. De asemenea, femelele sunt mai mici decât cocoșii. Penele de pe aripile găinilor sunt în general mai mari, iar în cazul cocoșilor sunt mai lungi penele care se dezvoltă pe coadă. Dacă încă nu sunteți sigur de sexul păsărilor, vă veți da seama cine este masculul la primul „cucurigu”.

Când putem muta puii în adăpost?

Nu mai repede de săptămâna cu numărul 6! Până la această bornă, puii au nevoie de cât mai mult confort și de o temperatură cuprinsă în intervalul 23-25 grade Celsius. Găinile din adăpost au nevoie de mai puțină căldură, deoarece sunt mai mari și își pot regla mai ușor temperatura corpului.

Sfaturi pentru mutarea puilor în adăpost în săptămânile 6-8

  • Renunțați la sursele suplimentare de căldură;
  • Mutați puii treptat în coteț;
  • Pe cât posibil, separați păsările tinere de cele adulte până nu au aceleași dimensiuni.

Citiți și: Cum mutăm puii în mulțimea de păsări?


Cu ce hrănim găinile adolescente?

Mulți crescători ne întreabă despre momentul optim pentru schimbarea tipului de furaj. Este recomandat ca programul de hrănire să fie similar din prima zi până în săptămâna 18. Astfel, nu renunțați prea repede la furajele de tip starter. Aceste furaje sunt bogate în proteine și sunt benefice pentru această etapă de creștere, deoarece conțin amestecul perfect în ceea ce privește cantitatea de proteine și calciu.

Ideal este să așteptăm până în săptămâna 18 pentru a le oferi alte gustări. Dacă vreți să răsfățați păsările mai repede, așteptați măcar până la săptămâna cu numărul 12. Nu uitați de regula 90% furaje – 10% alte gustări, pentru a menține o dietă echilibrată.

Sursă foto

About the Author: