Năpârlirea porumbeilor

  • Porumbel care năpârlește

Năpârlirea este un subiect dezbătut intens când vine vorba despre porumbeii de curse. Sunt foarte multe lucruri care au fost spuse și explicate, iar în acest domeniu specialiștii își ridică mereu întrebări noi. Un lucru este cert, unii porumbei năpârlesc mai repede. Există columbofili care cred că porumbeii care zboară pe distanțe lungi tind să năpârlească mai târziu față de porumbeii din probele de viteză. Alții cred că porumbeii care năpârlesc timpuriu sunt păsări slabe.

În orice caz, cele mai multe dintre ideile despre acest subiect nu sunt bazate pe fapte. Nu trebuie să uităm că năpârlirea este influențată de foarte mulți factori. Unul dintre cele mai importante aspecte este perioada de împerechere.

De exemplu, dacă împerecherea a avut loc în luna noiembrie iar porumbeii pot crește două serii de pui la rând, năpârlirea va fi realizată mai devreme decât în cazul porumbeilor care au fost separați după creșterea primei serii de pui. În articolele de specialitate, am găsit povestea unui caz în care porumbeii de curse pentru distanțe lungi au fost împerecheați la începutul sezonului, iar apoi femela a fost separată în momentul în care puii au ajuns la 14 zile. Porumbeii au fost apoi împerecheați a doua oară în luna aprilie și au fost separați după cel mult 8 zile.

În acest caz, păsările își vor pierde primele pene primare până la jumătatea lunii iunie.


RECOMANDAT: Suplimente și vitamine pentru porumbei


Cum spuneam mai sus, există și alți factori care influențează năpârlirea la porumbei. Dacă temperatura din porumbar este ridicată, iar columbofilul utilizează multă lumină artificială, sunt șanse mari ca porumbeii să își piardă penele mai repede.

Pe lângă acest factor, orice infecție sau boală va încetini procesul de năpârlire. De asemenea, este cunoscut faptul că doi porumbei care locuiesc în același adăpost și în aceleași condiții pot să își schimbe penele în perioade diferite.

Este foarte important să nu ne bazăm pe miturile clădite în timp despre creșterea sau, în acest caz, năpârlirea porumbeilor voiajori. Unii crescători pot să povestească doar din auzite despre anumite situații. Recomandarea noastră este să treceți prin filtru toate aceste zvonuri. Altfel, sunt șanse mari să influențați într-un mod negativ performanța porumbeilor.

Baia este necesară pentru porumbei

Pentru a menține starea de sănătate la un nivel ridicat, este necesar ca porumebii să beneficieze de o baie pe săptămână. Mai mult, dacă temperaturile sunt foarte ridicate, sunt indicate chiar două băi pe săptămână. Dacă un porumbel nu se simte bine după ce a fost spălat, va refuza a doua spălare. În schimb, dacă se simte confortabil după prima baie, nu vor fi probleme. Baia este benefică pentru porumbei, deoarece le întărește organele și elimină murdăria de pe picioare și pene.

IMPORTANT! Nu le permiteți porumbeilor să se scalde seara, din cauză că penajul nu are timp să se usuce adecvat, iar pasărea va avea de suferit.

Voi ce sfaturi aveți despre năpârlirea purmbeilor?

Sursă foto

About the Author: