Lucrari in gradina si livada – Februarie

Home/Blog, Informaţii/Lucrari in gradina si livada – Februarie

Lucrari in gradina si livada – Februarie

Mereu se gaseste ceva de facut in gradina, fie e vorba de curatarea sau taierea crengilor , de plivit sau semanat, prin urmare, punem la dispozitia dumneavoastra cateva informatii despre cele mai intalnite munci de gradinarit din luna februarie.

In gradina de flori
– Efectuati lucrarile de taiere pentru wisteria lasand pe fiecare lastar 2-3 muguri.
– Catre finalul luni efectuatie lucrari de taiere pentru clematis inainte ca aceasta iasa din starea latenta si de inceperea cresterii.
– Curatati frunzele uscate ale ierburilor ornamentale inainte de inceperea cresterii, taiati-le la o inaltime de cativa cm deasupra solului.
– Efectuaţi lucrarile de taiere pentru fuchsia lasand unu sau doi muguri pe fiecare ramura.
– Efectuati lucrari de taiere pentru iasomia de iarna dupa inflorire pentru a incuraja o nou inflorire in anul urmator. Taierea se va efectua la o inaltime de 5 cm fata de taierea precedenta.
– E fectuati lucrari de taiere la arbustii care înfloresc iarna cum ar fi mahonia sau viburnum, dupa ce acestia si-au incheiat perioada de inflorire.
– Indepartati frunzele ofilite ale panselutelor de iarna pentru a incuraja aparitia unor noi frunze odata cu incalzirea vremii.
– Scoateti si replantati ghioceii in aceasta perioada cat acestia sunt inca verzi daca vreti sa ii mutati si replantati.
– Daca este nevoie sa mutati arborii si arbustii de foioase acum este momentul sa faceti asta cu conditia ca solul sa nu fie inghetat sau inundat.
– Plantati bulbii de crini.
– Plantati butasi de trandafiri in zone luminate pentru o obtine o inflorescenta spectaculoasa in vara.
– Plantati arbudti cu inflorire in iarna pentru adauga diversitare gradinii dvs.
– Acum este momentul potrivit pentru a planta butasii de arbusti fructiferi in gradina sau in ghiveci.
– Verificati frunzele spanzului de boli sau daunatori(cea mai frecventa boala este pata maronie a frunzelor), indepartati frunzele afectate.

In gradina de legume
– Incercati sa obtineti o recolta timpurie de rubarba prin inceperea plantarii in aceasta perioada.
– Acoperiti legumele perene cum ar fi sparanghelul si anghinarea cu un strat de gunoi de grajd sau compost de gradina.
– Ajutati cartofii sa germineze – pozitionati-I intr-o tava sau cofrag de oua, intr-un loc luminos, racoros si ferit de inghet.
– Incepeti sa plantati seminte de legume ca praz, ceapa si telina.
– Pregatiti parcela in care o sa semanati legumele, indepartati toate plantele uscate, sapati parcela si adaugati un strat de compost.Dupa ce ati efectuat aceste lucrari acoperiti parcela cu o folie de plastic pentru a mentine umiditatea si caldura parcelei.
– Daca aveti in gradina un sol nisopos si totusi doriti sa incepeti planaterea timpurie a legumelor incercati sa construiti razoare usor ridicate de la nivelul solului. Deoarece sunt ridicate de la nivelul solului aceste ar ajuta la incalzirea mai rapida a solului si nu exista posibilitaea inundarii acestora deoarece se dreneaza foarte usor.

In gradina de fructe
– Taiati lastari de zmeura care au fructificat toamna trecuta de la nivelul solului pentru a stimula cresterea unor noi lastari care o sa fructifice in aceasta toamna. Taiti varful lastarilor care au crestul deasupra suportului de sustinere ala arbustilor.
– Efectuati lucrarile de taiere pentru meri si peri cat acestia se afla inca instare latenta. Lucrarile de taiere pentru pruni, ciresi si piersici se vor efectua in vara deoarece daca se vor efectua in acest moment pomii devin sensibili la bolile specifice sezonului.
– Curatati arbustii de coacaz si agrise pentru a obtine o recolta bogata. Arbustii de coacaz se pot planta de acum pana in primavara.
– Protejati caisii, piersicii si nectarinii de inflorirea timpurie. Acest timp de pomi fructiferi se pot planta in aceasts perioada.
– Acoperiti radacina pomilor fructiferi cu gunoi de grajd bine putrezit sau compost de gradina avand in vedere sa nu formati o movila sau gramada prea mare de compost la radacina pomului.

In sera
– Nu va lasati tentati sa semanati prea multe legume in aceast perioada – acestea o sa creasca subtiri si înalte dataorita insuficientei de lumina specifica perioadei. Semintele semanate mai tarziu o sa creasca la fel de repede.
– Pentru o mai bună germinare a semintelor, investiti intr-un propagator electric care o sa va fie de folos in cazul plantarilor timpuri.
– Asezati semintele de mazare intr-un bol cu apa calduta, cu o noapte inainte de plantare, pentru a grabi germinarea acestora.

Ingrijirea gazonului
– Deoarece primavara se apropie cu pasi repezi trebuie sa pregatiti gazonul. Incercaţi sa creati o bordura pe marginea gazonului, aceasta ii va da gazonului un aspect curat si ordonat, si intretinerea gazonului va fi mai usoara.

Din fotoliu
– Sortati semintele necesaare anul acesta in functie de data plantarii.
– Daca nu ati facut asta inca, plantati parcela de legume prentru a realiza rotatia corespunzatoare a recoltelor si pentru a preveni sedimentarea in sol a bolilor si daunatorilor.
– Luati in considerarea reutilizarea jardinierelor si a ghivecelor suspendate pentru a adauga culoare tereasei dvs.
– Puteti sa achizitionati arpagic sau seminte de sparanghel pe care sa le plantati in primavara.
– Achizitionati bulbi de gladiole sau de crini pentru a-i planta imediat ce vremea va permite acest lucru.
– Achizitionati pomi fructiferi pe care sa ii plantati la inceputul primaverii. Daca spatiul din gradina dvs este limitat, luati in calcul plantarea unor pomi fructiferi pitici.

Alte lucrari in gradina
Taiati si ingrijiti gardul viul inainate de ca pasarile sa inceapa sa isi construiasca cuiburi in el.
Daca adaugati in containerul de compost ramuri de pomi fructiferi, tocati marunt aceste ramuri deoarece acestea se descompun intr-o perioada de timp indelungata.
Spalati ghivecele goale cu apa calda si detergent slab. Clatitile bine mai apoi.

Daca vremea este inca rece, verificati si umpleti hranitorile pentru pasari a le atrage in gradina dvs , acestea vor curata gradina de daunatori.

Pregatiti butoaile de apa pentru a fi gata inainte de inceperea ploilor.Apa de ploaie trebuie folosita pentru udarea plantelor iubitoare de acid, apa de la robinet este usor alcalina.

Daca inca nu stiti ce tip de sol aveti, achizitionati un kit pentru testarea solului care va v-a ajuta să alegeti plantele potrivite pentru gradina dvs.

About the Author: