Lucrări esențiale în grădină în luna septembrie

  • Lucrări în grădină în luna septembrie

Septembrie marchează startul calendaristic al toamnei, iar pentru gospodari este una dintre cele mai aglomerate luni. La fel cum copiii (re)încep școala, noi avem parte de o activitate intensă în grădină. În acest articol vă prezentăm câteva lucrări esențiale pentru luna în care am pășit de puține zile.

POMII ȘI ARBUȘTII DIN GRĂDINĂ

În septembrie este momentul să curățăm și să tăiem pomii și arbuștii din grădină. Acest proces începe după recoltarea specifică din această lună. Curățarea și tăierea pomilor fructiferi trebuie realizate în septembrie deoarece în această lună riscul apariției temperaturilor negative este minim, iar pomii proaspăt tăiați nu au de suferit. Există și o excepție în această lună. Amânați aceste lucrări în cazul pomilor fructiferi ale căror fructe vor fi coapte abia la final de septembrie.

Ce înseamă curățarea arbuștilor fructiferi?

Simpli, tăieri de întreținere și eliminare a crengilor uscate. Aceasta este una dintre lucrările de bază pe care orice gospodar trebuie să o planifice în luna septembrie. De asemenea, tăiați și cosmetizați gardul viu până la finalul lunii – răriți, curățați bine, îndepărtați crengile uscate.

GRĂDINA DE LEGUME

Prognoza ne indică vreme frumoasă pentru această lună. Din acest motiv, în septembrie putem cultiva salată verde, ridichi, sfeclă, dovlecei de toamnă, conopidă sau spanac. Dacă facem acest lucru, avem toate șansele să beneficiem de legume proaspete în aproximativ 15 zile. În cazul în care nu optați pentru o nouă recoltă de toamnă, trebuie să îngrijiți terenul din grădina de zarzavat: curățați, spălați, mărunțiți și lăsați apoi terenul să se pregătească pentru primăvară.

GRĂDINA CU FLORI

Vă gândiți deja la cât de colorată va fi grădină cu flori anul viitor, primăvara și vara? Trebuie să ne ocupăm de acest lucru în septembrie. Pentru explozia de culori și parfum de la primăvară, putem să plantăm de acum bulbii de toamnă. Optați pentru bulbi viguroși, de calitate, dacă vă doriți lalele și narcise care să crească armonios. Solul cald și pământul umed din aceasta lună sunt ideale pentru plantarea coniferelor și arbuștilor veșnic verzi. Tot în septembrie, putem să schimbăm arhitectura grădinii.

Bonus: BALCOANE ȘI TERASE

În septembrie este momentul să pregătim balconul pentru următoarele două anotimpuri, iarna și primăvara. Punem bulbii în vase cu pământ și îi îngropăm pentru încolțire. Atenție la plantele mediteraneene de ghiveci și verdețurile din ghivece, precum menta. Acestea nu trebuie fertilizate încă, pentru a evita creșterea abundentă. În ultimele zile ale lunii, când temperaturile scad, plantele sensibile, precum cactusul, trebuie aduse în casă.

Septembrie este una dintre cele mai aglomerate luni cu lucrări în grădină. Voi cum ați planificat prima lună de toamnă?

Sursă foto: pixabay.com

About the Author: