Lucrări de tăiere și curățare caracteristice părului

Părul este un pom fructifer viguros, care de obicei crește înalt, cu axul principal puternic, și dispunere mai deasă a ramurilor schelet și semischelet. Cele din urmă sunt mai subțiri și mai bine garnisite. Soiurile cu creștere viguroasă, cum este Vilmos, sau cei de talie medie, cum ar fi Packams Triumph, Hardenpont sau Conference, sunt cei mai potriviți pentru a fi plantați în grădină. Aceste soiuri vor crește liber timp de 3-5 ani, până la maturizarea completă, și își vor forma coroana, urmând ca ulterior să se aplice tăieri în funcție de soi, vigoare, vârstă și rod. La păr se efectuează tăieri și curățări pentru a spori rodul, pentru a scurta din ramurile prea lungi și grele sau pentru a le rări.

Momentul potrivit pentru a începe tăierile la păr

Până la maturitate tăierile de conducere sau de fructificare nu sunt necesare, decât dacă se îndepărtează ramuri afectate de traume sau boli. Tăierile de rărire sau reducție sunt necesare în anii de producție maximă, deci când părul a trecut de 8 ani vechime. Acestea se recomandă să se facă în ultimele zile de iarnă, sau primăvara foarte devreme, atunci când pomul fructifer este încă în perioada vegetativă, iar rănile provocate de tăiere sunt mai ușor de suportat. 

Reducția coroanei pentru corectare și fructificare 

  1. La păr fructele apar pe toate ramurile roditoare, iar acestea cresc pe ramurile schelet, dar cel mai adesea în zona centrală. Vezi aici cum se recunosc ramurile roditoare la păr. În anii cu rod mare, fructele încarcă foarte mult semischeletul, care se arcuiește, și formează curburi. Pe aceste zone arcuite, anii următori vor apărea noi ramuri de rod. Toată vlaga părului se va focaliza în centrul pomului fructifer, iar ramurile terminale se usucă. Acest fenomen poate fi evitat sau corectat prin tăierea ramurilor semischelet la jumătate. 
  2. Dacă apare fenomenul de rărire a ramurilor de pe semischeletul de la bază, atunci trebuie stimulată creșterea acestora. Se elimină toate ramurile slabe, orientate spre pământ. Se păstrează ramurile tinere, de anul trecut, care cresc oblic. La vârful ramurii de semischelet, din contră, se vor păstra ramurile slabe, orizontale.
  3. Se elimină toți lăstarii lacomi, aceia care cresc pe marginea scheletului sau a axului, cu poziție verticală.
  4. Dacă rodul este prea abundent, și distruge ramurile, se răresc și se scurtează ramurile de rod, adică mlădițele și nuielușele. 
  5. La soiurile de păr care fructifică pe țepușe se va interveni pentru scurtarea semischeletului care are vârsta peste 2 ani, doar când țepușele sunt destul de dese, din 50 în 50 de cm. 

 

 

 

 

buton Adrese magazine agroland

About the Author: