16 octombrie 2018

Înmulțirea trandafirilor prin butași

Butășirea este cea mai cunoscută metodă de înmulțire a trandafirilor. Chiar și când condițiile nu sunt optime, rata de succes poate fi de 90%. Care este unul dintre cele mai mari beneficii? Gospodarii achiziționează acum butașii de trandafir, iar la începutul verii  viitoare pot să îi înmulțească ușor.

Cel mai bun moment pentru butășire este când plantele cresc viguros, de regulă în timpul verii. Pentru acest proces sunt recomandate tulpinile care nu sunt nici noi, dar nici complet mature și care prezintă flori ce se estompează (sau flori care și-au pierdut recent petalele).

Începeți prin umplerea unui ghiveci cu un amestesc de creștere de calitate. Ideal ar fi ca mediul de conservare să fie suficient de luminos și să aibă un drenaj rapid, precum și să conțină suficientă materie organică pentru a rămâne umed. Îngrășământul de calitate poate fi achiziționat de la magazinele de grădinărit, sau puteți să îl preparați chiar voi, amestecând perlit horticol, vermiculit și mușchi de turbă, iar la final adăugați apă.

Înmulțirea trandafirilor prin butași

1. Alegeți butași de trandafir sănătoși;

2. Alegeți butașii de pe partea superioară a plantei și de pe părțile laterale. Butașii de pe partea din mijloc  nu formează rădăcini la fel de bine;

3. Alegeți o tulpină de 10-15 centimetri și care are atașate două sau trei frunze. Frunzele produc zaharuri în urma fotosintezei și hormoni care ajută la formarea rădăcinilor;

4. Folosiți o lamă sau o foarfecă de grădină pentru a realiza o tăietură în unghi de 45 de grade pentru a maximiza zona de înrădăcinare. Cei mai mulți butași își formează rădăcinile mai bine dacă tăietura a fost realizată sub un nod (locul prin care ramurile ies din tulpină);

5. Îndepărtați florile sau mugurii de pe butași, precum și frunzele inferioare. Tăiați frunzele rămase în jumătate pentru a reduce pierderea de umiditate prin procesul de transpirație. Mai puțin frunziș înseamnă maximizarea cantității de energie pe care butașii o exercită asupra dezvoltării rădăcinilor;

6. Cufundați baza butașului (aprox. 5 centimetri) în îngrășământ amestecat cu apă;

7. Folosiți un obiect ascuțit pentru a face o gaură mică în pământul din ghiveci, pentru a putea fixa tulpina, și introduceți ușor butașul în acel loc;

8. Acoperiți butașul cu un borcan sau puneți ghiveciul într-o pungă de plastic pentru a crea efect de seră și pentru a menține ridicat nivelul de umiditate;

9. Trandafirii se înrădăcinează cel mai bine când au parte de lumină. Așezați florile la fereastră pe un covoraș, pentru a vă asigura că au suficientă căldură la bază. Evitați supra-încălzirea butașilor;

10. Păstrați mediul de cultură umed și așteptați să apară primele rădăcini, de obicei 3-6 săptămâni. Apoi, pregătiți-vă să plantați trandafirii în grădină, dacă vremea permite acest lucru.

Înmulțirea trandafirilor prin butași

Butășirea este cea mai cunoscută metodă de înmulțire a trandafirilor. Chiar și când condițiile nu sunt optime, rata de succes poate fi de 90%. Care este unul dintre cele mai mari beneficii? Gospodarii achiziționează acum butașii de trandafir, iar la începutul verii  viitoare pot să îi înmulțească ușor.

Cel mai bun moment pentru butășire este când plantele cresc viguros, de regulă în timpul verii. Pentru acest proces sunt recomandate tulpinile care nu sunt nici noi, dar nici complet mature și care prezintă flori ce se estompează (sau flori care și-au pierdut recent petalele).

Începeți prin umplerea unui ghiveci cu un amestesc de creștere de calitate. Ideal ar fi ca mediul de conservare să fie suficient de luminos și să aibă un drenaj rapid, precum și să conțină suficientă materie organică pentru a rămâne umed. Îngrășământul de calitate poate fi achiziționat de la magazinele de grădinărit, sau puteți să îl preparați chiar voi, amestecând perlit horticol, vermiculit și mușchi de turbă, iar la final adăugați apă.

Înmulțirea trandafirilor prin butași

1. Alegeți butași de trandafir sănătoși;

2. Alegeți butașii de pe partea superioară a plantei și de pe părțile laterale. Butașii de pe partea din mijloc  nu formează rădăcini la fel de bine;

3. Alegeți o tulpină de 10-15 centimetri și care are atașate două sau trei frunze. Frunzele produc zaharuri în urma fotosintezei și hormoni care ajută la formarea rădăcinilor;

4. Folosiți o lamă sau o foarfecă de grădină pentru a realiza o tăietură în unghi de 45 de grade pentru a maximiza zona de înrădăcinare. Cei mai mulți butași își formează rădăcinile mai bine dacă tăietura a fost realizată sub un nod (locul prin care ramurile ies din tulpină);

5. Îndepărtați florile sau mugurii de pe butași, precum și frunzele inferioare. Tăiați frunzele rămase în jumătate pentru a reduce pierderea de umiditate prin procesul de transpirație. Mai puțin frunziș înseamnă maximizarea cantității de energie pe care butașii o exercită asupra dezvoltării rădăcinilor;

6. Cufundați baza butașului (aprox. 5 centimetri) în îngrășământ amestecat cu apă;

7. Folosiți un obiect ascuțit pentru a face o gaură mică în pământul din ghiveci, pentru a putea fixa tulpina, și introduceți ușor butașul în acel loc;

8. Acoperiți butașul cu un borcan sau puneți ghiveciul într-o pungă de plastic pentru a crea efect de seră și pentru a menține ridicat nivelul de umiditate;

9. Trandafirii se înrădăcinează cel mai bine când au parte de lumină. Așezați florile la fereastră pe un covoraș, pentru a vă asigura că au suficientă căldură la bază. Evitați supra-încălzirea butașilor;

10. Păstrați mediul de cultură umed și așteptați să apară primele rădăcini, de obicei 3-6 săptămâni. Apoi, pregătiți-vă să plantați trandafirii în grădină, dacă vremea permite acest lucru.