Întreținerea trandafirilor pe timp de iarnă

Home/Blog/Întreținerea trandafirilor pe timp de iarnă

Întreținerea trandafirilor pe timp de iarnă

Brumărel îi face intrarea lui Brumar, lucru care necesită atenția oricărui gospodar. Dacă v-am captat atenția cu jocul de cuvinte, sperăm ca sfaturile de mai jos să vă fie de mare ajutor, în pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Pe cât de multă bucurie aduc petalele gingașe și parfumul îmbietor, într-atât trebuie să protejăm trandafirii în sezonul rece, care nu este foarte departe.

Trandafir îngrijit

Trandafirii ne binedispun, ne încântă olfactiv și vizual și mai au și plusul (sau meritul) de a fi printre cele mai rezistente flori de grădină. Totuși, puține plante, sau în general lucruri, sunt foarte rezistente la îngheț, motiv pentru care este de datoria noastră să pregătim trandafirii pentru iarna care urmează. Știm că la noi în țară, anotimpul rece aduce temperaturi cu suficiente grade sub 0, deci este bine să fim pregătiți.

Există mai multe modalități de a proteja trandafirii, noi însă ne vom concentra pe două dintre ele.

Tăierea

Foarte simplu de realizat. Numărăm două sau trei noduri în jos și tăiem. Este esențial să îndepărtăm florile ofilite, pentru a facilita înflorirea. În fond, ne dorim o grădină colorată, corect?
Dacă nu ați trecut încă prin acest proces, vă recomandăm să vă grăbiți. Din luna octombrie, trandafirii au nevoie de repaus. De asemenea, tăierea acestora în timpul toamnei crește riscul de îngheț. Specialiștii recomandă tunderea sau tăierea cu scopul de a curăța și întreține trandafirii. Ramurile trebuie să fie scurtate până la 50-60 de centimetri, pentru a fi protejate de ninsorile severe.

Mușuroirea

După ce am curățat trandafirii, trecem la următoarea etapă, îngroparea sau mușuroirea. Este recomandat să realizați această operație înainte de primul îngheț, în luna noiembrie. În funcție de fluctuațiile temperaturilor, fie la începutul, fie la jumătatea lunii. Este important să știți că graba strică treaba. Îngroparea precoce (în luna octombrie) a trandafirilor ridică riscul de ofilire pentru ramurile care nu s-au maturat suficient.
În ce constă mușuroirea? Adunăm în jurul rădăcinii un strat de pământ mărunțit, de 15-25 centimetri (chiar 30 cm pentru zonele cu temperaturi extrem de scăzute). Stratul de pământ va păstra în sol o temperatură mai mare decât cea din termometre. Din experiență, nu recomandăm acoperirea cu bucăți mari de pământ.

Trandafirii pomișori

Acest tip de trandafiri necesită atenție suplimentară de la jumătatea lunii noiembrie, sau de la primul îngheț. În special pentru trandafirii altoiți pe un trunchi înalt, riscul degerăturilor este foarte ridicat.
Recomandarea noastră este să umpleți cu paie un sac din pânză, după care să înveliți coroana. Acesta este cel mai eficient mod pentru a proteja altoiul. Întărim ideea folosirii unui sac de pânză. Sacii din plastic nu permit aerisirea, în timp ce sacii din iută rețin apă și pun greutate pe coroană.

Dacă pe timpul iernii sunt înregistrate temperaturi extreme (mai puțin de -20 de grade celsius), înconjurați planta pe toată înălțimea cu un cilindru din plasă. Puteți umple acest instrument cu frunze sau paie tratate împotriva rozătoarelor. Cilindrul de protecție trebuie utilizat atât timp cât există riscul de îngheț.

Trandafirii urcători

Aceste plante nu sunt cățărătoare, așadar, pentru a împodobi un gard sau un zid, lăstarii trebuie legați. Pentru un aspect frumos, folosiți sârmă sau sfoară de culoare verde, care nu se va vedea vor înfrunzi lăstarii. Trandafirii uscători sunt rezistenți la frig, astfel că nu necesită protecție în timpul iernii. În schimb, vă prezentăm câteva trucuri pentru întreținerea și dirijarea acestor plante

  • Trandafirul urcător are nevoie de un suport, astfel încât pe lăstari să se poată forma flori de la bază până la vârf;
  • Ramurile uscate și florile cu petale ofilite se înlătură prin tăiere;
  • Se aplică tratament preventive împotriva dăunătorilor;
  • Ramurile groase trebuie tăiate, deoarece acestea nu produc lăstari floriferi;
  • Pe măsură ce lăstarii cresc, aceștia trebuie palisați și orientați atât pe orizontală, cât și
    oblic, fapt care duce la formarea altor lăstari cu flori;
  • Dirijarea lăstarilor se face atunci când planta este bine hidratata, după udare, pentru a nu se rupe la manevrare.

V-am spus că nu este greu. Vă urăm spor la treabă și la anul să vă bucurați de o grădină colorată cu trandafiri, care l-ar face invidios până și pe Henric al VII-lea. Fostul rege al Angliei era un mare iubitor al acestor flori.

About the Author: