Îngrijirea Sporului-Casei

Home/Agro, Blog, Informaţii/Îngrijirea Sporului-Casei

Îngrijirea Sporului-Casei

Originară din Africa, în tradiţia românească această plantă aduce bucurie şi noroc în case, înfrumuseţând şi înveselind ambientul prin florile neparfumate, mici, numeroase şi viu colorate, care se dezvoltă în tufe de dimensiuni reduse. Este frecvent întâlnită în locuinţele românilor, în balcoane ori terase, datorită rezistenţei, uşurinţei cu care poate fi îngrijită şi spectaculozităţii florilor care apar încontinuu.

Pe numele ştiinţific Impatiens walleriana, face parte din familia Balsamineaceae şi cuprinde peste 800 de specii care cresc în regiuni temperate şi tropicale, fiind capabilă să înflorească pe tot parcursul anului. Numele provine de la nerăbdarea cu care îşi lasă seminţele fructului să cadă la cea mai mică atingere, fiind cunoscută şi sub denumirea de Nu-mă-atinge.

Este considerată mai degrabă o flore decorativă de interior, iar când vremea o permite poate fi scoasă afară. Este disponibilă într-o varietate de culori – alb, roşu, roz, violet, portocaliu şi felurite alte combinaţii între acestea. Deloc pretenţioase, aceste plante înfloresc din abundenţă, sunt persistente, destul de rezistente la boli şi au cerinţe de îngrijire minime, care trebuiesc însă respectate.

Este indicat să fie plantată în ghivece de mici dimensiuni, într-un sol uşor drenabil, alcătuit dintr-un amestec de pământ de grădină (reţine cel mai bine umezeala), turbă şi humus. În perioada de creştere, vârfurile trebuiesc scurtate, asigurând înflorirea continuă.

Pe timp călduros, sporul-casei preferă locurile bine aerisite, însorite însă nu în plin soare. Deşi rezistă atât temperaturilor ridicate cât şi celor mai scăzute, cel mai bine se simte la temperaturi în jurul a 20 grade Celsius pe timp de vară şi în jurul la 15 grade Celsius pe timp de iarnă.

Este bine ca pământul să fie în permanenţă umed, să nu se usuce complet între udări, iar pe timp de vară florile şi frunzele să fie pulverizate cu apă proaspătă. Cu toate acestea, excesul nu este deloc recomandat pentru că rădăcinile plantei pot putrezi iar frunzele pot contacta fungi.

Curenţii de aer sau temperaturile prea scăzute sunt un pericol pentru Impatiens, frunzele se pot usca, îngălbeni şi în cele din urmă cădea. În cazul în care se întâmplă să dezvolte tulpini înalte, se “ciupeşte“ o treime din vârf, ceea ce va spori apariţia unei noi flori.

Pe perioada sezonului cald, le poate fi administrat îngrăşământ lichid. Este afectată adesea de insecte (muşte albe, păienjenul roşu, păduchii verzi), situaţii uşor de combătut însă prin administrarea sistematică de soluţii împotriva dăunătorilor ce pot fi achiziţionate din magazine specializate.

Agroland comercializează în magazinele din toată ţara şi în shop-ul online o gamă variată de produse de dezinsecţie şi dezinfecţie, unele special concepute pentru combaterea dăunătorilor ce afectează plante de tot felul.

About the Author: