Îngrijirea și hrănirea iepurilor

Creșterea iepurilor reprezintă pentru mulți o activitate făcută din pasiune. Însă, sunt și persoane care îi cresc pentru producția de carne, deoarece aceasta este săracă în colesterol și cu un gust deosebit. Indiferent de motivul pentru care alegi să crești iepuri, trebuie să știi că aceștia se întrețin și pot crește destul de ușor.

Avantajele creșterii iepurilor:

  • carnea lor conține puține calorii și este în același timp foarte gustoasă, reprezentând o alternativă la carnea de pasăre
  • blana lor este o resursă ce se poate folosi
  • alimentația nu este costisitoare
  • spațiul destinat creșterii iepurilor nu ocupă mult loc

Un factor deosebit în creșterea iepurilor îl reprezintă sănătatea lor. Aceasta depinde de mediul lor de viață, adică de cușcă. Bine întreținută și cu suficient spațiu, va garanta menținerea unui mediu sănătos pentru iepurași.

Cum creștem iepurii

Iepurii cresc cel mai bine în spații cu mai multe niveluri. Pentru a preveni apariția și răspândirea bacteriilor, podeaua cuștii trebuie curățată frecvent. De aceea, este de preferat ca aceasta să fie din lemn, cu plasă și cu scânduri ce au distanța de 1,5 și până la 2 cm între ele. În acest mod se va curăța mult mai ușor, deoarece pe o suprafață plană, mizeria va pătrunde între îmbinări și nu va fi eliminată complet.

Acoperișul cuștii trebuie să fie înclinat, iar spațiul dintre niveluri să fie de 15 cm.

Un alt aspect important referitor la cușca iepurilor, este locul în care se amplasează. Se recomandă ca aceasta să fie într-un loc luminos, însă nu în bătaia directă a soarelui sau a vântului.

Recomandăm construierea a 2 cuști. Una ar putea fi necesară pentru izolarea iepurilor bolnavi sau pentru membrii noi veniți în familia iepurilor.

Temperatura constantă din cușca iepurilor trebuie să fie de 18 grade Celsius.

Hrănirea iepurilor

În cușca lor trebuie să existe în permanență apă proaspătă și hrană. Apa trebuie schimbată zilnic, iar vasul din care iepurii beau trebuie să fie mereu curat.

În ceea ce privește hrănirea iepurilor, aceștia sunt animale ierbivore, însă nutrețul de bază pentru iepurii de carne sunt furajele concentrate. Furajele concentrate sunt bogate în proteine și fibre special concepute pentru nevoile alimentare ale iepurilor. La Agroland găsești hrană de iepuri Cuni Fit Plus de la Versele Laga care conține 100% materii prime naturale și este îmbogățită cu Florastimul, un element care stimulează flora intestinală a iepurilor. Creșterea sănătoasă a iepurilor presupune asigurarea tuturor elementelor nutritive necesare lor.

Nu uita, iepurii sunt sănătoși dacă au un loc curat, mâncare bună și apă mereu curată.

About the Author: