Îngrijirea rațelor pe timp de iarnă

  • Rațe iarna

Rațele sunt păsări care se adaptează bine la temperaturile scăzute. Acest lucru nu înseamnă însă că am scăpat de această grijă pe timpul iernii. Orice crescător trebuie să își ia câteva măsuri de precuție pentru ca păsările să fie protejate de pericolele anotimpului rece. Rațele au nevoie de o alimentație și de un adăpost care să le ferească de vânt.

Adăpost adecvat

Rațele pot fără probleme să stea într-un adăpost exterior. Totuși, pe timp de iarnă, gasiți cea mai bună soluție pentru ca păsările să aibă suficient spațiu la dispoziție într-o încăpere cu pereți și tavan. Deși înfruntă vântul destul de bine, nu este pe placul lor.

Încălziți adăpostul

Rațele reușesc fără mari probleme să își regleze temperatura corpului. Dar, pentru mai mult confort, ar fi bine să încălziți adăpostul. Mai ales dacă peste iarnă creșteți pui de rață, folosiți un bec cu infraroșu de 250 watiAtenție! Nu puneți niciun încălzitor pe podea, pentru a evita riscul unui incendiu.

Lumină

Dacă sunteți îngrijorat în privința producției de ouă, iluminatul este cheia. Lumina artificială este absolut necesară iarnă. Utilizați lumină artificială o jumătate de oră înainte de răsărit și după lăsarea întunericului în fiecare zi. Dacă nu vreți ouă de la rațele voastre, lumina artificială nu este foarte importantă.

Podeaua

Podeaua este foarte rece în lunile de iarnă. Puneți un strat subțire de fân sau paie pe podea, pentru a proteja de îngheț picioarele rațelor.

Hrană adecvată

Rațele au nevoie de o cantitate mai mare de proteine în lunile de iarnă, pentru a se acomoda mai bine la temperaturile exterioare. Consultați oferta de furaje pentru rațe din magazinele Agroland.

Oferiți-le verdeață

Pentru a suplimenta mesele zilnice, rațele se hrănesc în mod normal cu insecte și iarbă. Cum aceste lucruri sunt greu de găsit în lunile reci, oferiți-le păsărilor fructe, legume, verdeață și porumb. Varza este o alegere excelentă.

Calorii și grăsimi înainte de culcare

Oferiți-le câteva gustări bogate în grăsimi și calorii înainte de stingere. Peste noapte, temperatura scade drastic în termometre, iar digestia le ajută pe rațe să își păstreze ridicată temperatura corpului. Încercați să le oferiți porumb și/sau alune.

Apă prospătă

Rațele au nevoie în permanență de un bol cu apă proaspătă. Pe timpul iernii, țineți recipientul în adăpostul încălzit pentru a feri apa de îngheț. De fiecare dată când verificați ce fac rațele, schimbați-le apa.

Sursă foto

About the Author: