Îngrijirea porumbeilor după concurs

Fiecare crescător de porumbei are propria lui metodă pentru pregătirea și recuperarea păsărilor după concurs. Însă pentru ca porumbeii să revină la forma de dinaintea îmbarcării, trebuie să ne asigurăm că îndeplinim anumite condiții extrem de importante.

  1. Condiția de bază și bineînțeles, cea mai importantă, este calitatea păsărilor. 
  2. Altă condiție o reprezintă starea de sănătate. Un metabolism sănătos se obține printr-o hrănire echilibrată, bogată în substanțe nutritive, o crescătorie adecvată, suplimente naturale și planuri de tratamente preventive și curative. Chiar și porumbeii în cele mai bune condiții din punct de vedere calitativ nu vor face față în lipsa unei sănătăți de fier.
  3. Antrenamentul corespunzător reprezintă o altă condiție importantă. În lipsa unui antrenament susținut, mușchii se vor atrofia, iar viteza de zbor va scădea proporțional
  4. Folosirea unor produse de condiționare. Acestea nu trebuie confundate cu produse chimice. Produsele de condiționare sunt acele produse pe bază de aminoacizi, proteine, fier, magneziu, iod și vitamine. La Agroland găsești supliment pe bază de 10 vitamine și 4 oligoelemente care contribuie la perfomanța porumbeilor și ajută la obținerea unei condiții fizice și mentale optime.

Astfel, obținerea unei forme excelente a porumbeilor se face prin combinarea elementelor prezentate anterior. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, putem spera la sosiri fruntașe în timpul concursurilor.

La întoarcerea din concurs însă, este foarte important să le oferim porumbeilor îngrijirea necesară pentru o revenire rapidă și sănătoasă.

Hrănirea la întoarcerea din concurs

De cele mai multe ori, la întoarcerea din concurs se oferă porumbeilor hrană dietetică pentru a favoriza detoxifierea rapidă a organismului. Din cauza faptului că a fost expus la efort intens, stres și contact cu alte păsări, unele poate bolnave, trebuie folosită o hrană pe bază de cereale și semințe. Hrana Classic-Depurativ de la Versele-Laga o găsești în toate magazinele Agroland și este un amestec avantajos de 9 cereale de bază, fără porumb.

Se recomandă ca hrana să fie amestecată cu drojdie de bere și ulei de usturoi. Drojdia de bere aduce un aport suplimentar de aminoacizi și vitaminele din complexul B care favorizează revenirea organismului după efort. Uleiul de usturoi ajută la buna circulație a sângelui și protejează căile respiratorii.

Ce se adaugă în apa de băut după concurs

Din cauza efortului considerabil depus în timpul concursului, metabolismul porumbeilor a fost supus la numeroase modificări, precum eliminarea ureei, a acidului uric, a acizilor lactic și carbonic. Aceste modificări vor duce în final deshidratare. De aceea, se recomandă administrarea de electroliți în apa de băut a porumbeilor, la revenirea acestora din concurs. Electroliții mai au și rol energizant care ajută la micșorarea perioadei de recuperare.

Pe lângă electroliți, mai trebuie administrați porumbeilor, în apa de băut, glucoză. Aceasta se va folosi întotdeauna după sosire și nu înainte de îmbarcare. Găsești la Agroland un amestec unic de electroliți pe bază de glucoză care ajută la recuperarea rapidă a porumbeilor după concurs.

Bineînțeles, nu trebuie să uităm de grit. Se știe că mulți porumbei preferă gritul în schimbul mâncării atunci când se întorc din concurs. Nu uitați însă, să-l ridicați din crescătorie în ziua îmbarcării.

Cu o îngrijire și hrănire adecvată cu siguranță veți avea porumbei sănătoși și campioni.

About the Author: