Îngrijirea petuniilor

Home/Agro, Blog, Informaţii/Îngrijirea petuniilor

Îngrijirea petuniilor

Începând cu luna aceasta în grădini, parcuri, pe terase ori în balcoane înfloresc îndrăgitele petunii, parte integrantă a familiei Solanaceae. La origine din America de Sud (Argentina, Brazilia) şi ajungând pe bătrânul continent relativ recent – spre începuturile secolului al XIX -lea, lipicioasele petunii – asemănătoare tutunului, mai sunt numite şi „florile verii”, deschizându-se în mod repetat din mai până în octombrie, într-o diversitate de culori – alb, roz, galben, roşu, violet, albastru, precum şi în combinaţii ale acestora.

Dacă au fost ţinute în interior, temperaturile lunii mai permit în sfârşit scoaterea lor la aer, în spaţii exterioare. În funcţie de specie, florile parfumate sunt în formă de pâlnie simplă ori dublă, cu margini drepte, buclate sau ciufulite. Mărimea taliei depinde în funcţie de soi – de la 20 cm la cele pitice, până la 100 de cm la cele curgătoare. Cât despre frunze şi tulpină, acestea sunt acoperite cu peri.

Majoritatea petuniilor pe care le putem admira pretutindeni azi sunt hibrizi, creaţi special pentru decor. Cei mai frecvent întâlniţi sunt gradiflora – petunii cu flori mari şi margini drepte, multiflora – cu flori mai mici şi mai numeroase şi surfina – plante târâtoare, folosite mai cu seamă pentru ghivece suspendate.

Cum trebuie îngrijită?

Petunia preferă spaţiile deschise, în plin soare (cel puţin 6 ore pe zi) şi pe cât posibil la adăpost de umbră (planta va da mă degrabă frunze decât flori), vânt şi ploi (i se pot rupe tulpinile, care sunt mai fragile). Îi este pe plac solul nisipos, bine drenat, cu un pH neutru, bogat în substanţe nutritive – cu caracteristici asemănătoare celui preferat de muşcate. Vârfurile lăstarilor trebuiesc ciupiţi pentru o viitoare înflorire abundentă şi o ramificare bogată a tufelor.

Nu rezistă la ger, în schimb suportă bine perioadele mai secetoase, pe durata cărora însă ar putea o vreme să nu mai îmbobocească. Imediat ce temperaturile se situează în limite cât de cât normale perioadei respective din an, petunia îşi reia ciclul de înflorire.

În mod normal, petuniile pot fi udate în fiecare zi sau o dată la două zile. Vara, când vremea este de-a dreptul caniculară, e bine să fie udate şi dimineaţa şi seara, sunt mare iubitoare de apă. Dacă nu primeşte o cantitate suficientă de lichid, riscaţi ca frunzele să se usuce iar florile să-şi piardă din intensitatea coloritului. Cât despre îngrăşământ, acesta trebuie aplicat cel puţin o dată la două săptămâni, pe parcursul întregii perioade de înflorire. În cazul în care i se îngălbenesc frunzele, fierul din sol îi este insuficient şi are nevoie de un fertilizant conceput special pentru astfel de situaţii.

Părţile plantei uscate trebuiesc înlăturate, tot la fel şi buruienile – care îi absorb din substanţele nutritive necesare.

În ceea ce priveşte dăunătorii, petuniile sunt atacate de păduchi verzi, omizi, păienjeni , musculiţe albe şi alte asemenea vietăţi care pot fi uşor înlăturate cu ajutorul unor insecticide.

Una dintre cele mai des utilizate plante pentru alcătuirea diverselor amenajări peisagistice în parcuri ori grădini şi frecvent întâlnită în gospodăriile individuale ale românilor pentru înfrumuseţarea decorului pe terase ori în balcoane, în felurite vase decorative, jardiniere şi ghivece – deseori suspendate, petunia nu are cerinţe mari de îngrijire şi este o plantă cu calităţi decorative deosebit de luxuriante, care o face extrem de atrăgătoare privirii şi îndeosebi preferată de pasionaţii de grădinărit.

About the Author: