Toaletarea iepurilor

În articolul anterior am prezentat modul în care trebuie igienizată cușca iepurilor pentru a-i menține curați și sănătoși. În articolul prezent vom vorbi despre cum să toaletăm corect iepurii pentru a întregi procesul de curățare și igienizare.

La capitolul îngrijire, iepurii au multe lucruri în comun cu pisicile. Ambele specii de animale se preocupă intens de îngrijirea personală. Cu toate astea, o parte din responsabilitatea îngrijirii îi revine și stăpânului pentru a avea un iepure fericit și o casă curată.

  1. Un prim pas important îl reprezintă perierea blănii.

Iepurii își curăță blana singuri. Aceștia își ling blana pentru a elimina părul mort, însă această practică are incoveniențe asupra sănătății lor. Părul înghițit va duce la formarea ghemotoacelor în stomac sau intestine, dar spre deosebire de pisici, aceștia nu pot vomita. Astfel, ghemotoacele de păr pot duce la blocaje gastro-intestinale și pot avea chiar consecințe letale. Perierea împiedică acumularea unei cantități mari de păr în stomac, prin faptul că acesta va rămâne pe perie.

Iepurii năpârlesc mai des decât pisicile și câinii și anume, o dată la 3 luni. Având în vedere că iepurele elimină o cantitate mare de păr, ei au nevoie de ajutorul nostru, pieptănându-i zilnic. Perierea se face cu un instrument special și adaptat tipului de blană, deoarece aceștia au o piele sensibilă care se irită ușor. Se recomandă folosirea unei perii cu peri din fibră naturală sau din plastic.

Perierea se va face în funcție de perioada de năpârlire. Pe durata năpârlirii aceștia se vor peria zilnic, iar în restul sezonul este suficient o dată pe săptămână.

  1. Examinarea generală

În timpul perierii este un prilej bun să inspectăm trupul animalului. Descoperirea la timp a unor leziuni sau inflamații poate salva iepurele de suferințe și ii poate salva chiar și viața. Zonele cărora trebuie să le acordăm o atenție specială sunt:

– zona anală pentru inflamații ale organelor genitale și sebacee

– urechile pentru inflamații cauzate de acarieni sau depozite dezvoltate de ceară

– dinți

– piele

– picioare

  1. Baia

Baia este o activitate stresantă pentru iepuri și chiar contraindicată. Se recomandă evitarea spălării iepurilor. Blana lor este de așa natură încât se umezește foarte greu și se usucă la fel de greu. Iepurii uzi sunt predispuși la hipotermie și la deces. În cazul în care animalul se murdărește într-un loc, curățați doar zona respectivă, evitând baia completă.

  1. Tăierea unghiilor

Unghiile iepurilor cresc continuu, iar dacă aveți un iepure de apartament, s-ar putea să-l surprindeți în timp ce-și tocește unghiile pe covor. În natură, iepurii nu se confruntă cu unghii lungi pentru că sapă frecvent în pământ.

Tăierea unghiilor se va face săptămânal și se va integra în rutina de îngrijire. Pentru această activitate este nevoie de un clește de unghii tip ghilotină. Înveliți iepurele într-un prosop și scoateți pe rând un picior afară. S-a observat că atunci când stă pe spate, iepurele este cuminte și puteți să-l îngrijiți liniștit. Activitatea se va desfășura în felul următor: se ia cleștele și se va tăia doar vârful până în zona vascularizată. În cazul în care ați tăiat prea mult, unghia va sângera. Puneți în zona respectivă o pudră antiseptică și dacă este cazul, un pansament în zona hemoragiei.

  1. Urechile

La fiecare toaletare, verificați și urechile iepurelui. În mod normal, acestea trebuie să fie uscate, netede, curate și fără miros. În cazul infecției cu acarieni, urechile vor fi tumefiate, roșiatice și dureroase. În cazul acesta, mergeți la veterinar pentru a primi tratament corespunzător.

În cazul în care observați depozite de ceară, curățați-le cu un tampon moale de bumbac. Introduceți tamponul doar în zona externă a urechii și cu mișcări lente scoateți ceara din pavilion.

  1. Dinții

Dinții iepurelui cresc pe toată durata vieții. De aceea aceștia rod tot timpul, pentru a-și toci dinții, dar reprezintă și o activitate relaxantă. În cușca lui trebuie să fie mereu fân sau bucăți de lemn pentru a-și putea toci dinții. Există însă situații când dinții cresc prea mult și împiedică iepurele să se mai alimenteze corect. În acest caz, trebuie să ducem animalul la veterinar pentru a-i scurta dinții.

  1. Ochii

În cazul în care observați că iepurele are ochii unflați și cu secreții, mergeți la medicul veterinar pentru tratament. Până ajungeți la medic, puteți să-i curățați depozitele din jurul ochilor cu un tampon de bumbac umezit.

Recomandăm crearea unui program clar de îngrijire și curățare a iepurelui. Prin activitatea de toaletare putem preveni apariția mai multor boli.

About the Author: