Îngrijirea corectă a pisicilor sterilizate

Sterilizarea pisicii aduce o serie de modificări în viața acesteia. Una dintre aceste modificări o reprezintă avalanșa kilogramelor în plus. Menținerea greutății în parametrii optimi reprezintă o provocare nu doar pentru noi oamenii, ci și pentru pisici.

În vederea controlului kilogramelor, trebuie să avem în vedere cauzele ce declanșează această luare în greutate rapidă. Printre principalele cauze, enumerăm:

– funcționarea metabolică scade cu până la 30% la pisicile sterilizate față de celelalte

– pofta de mâncare crește aproximativ cu 25%

– pisicile sterilizate devin „leneșe” din cauza lipsei unui comportament de prădător sexual

– hrană nepotrivită, bogată în carbohidrați

– hrană la discreție

– crește nivelul de plictiseală din cauza lipsei libidoului

Odată ce pisicuța noastră este sterilizată, nevoile nutritive ale acesteia se schimbă. Cu un plus de grijă și atenție din partea noastră, putem combate creșterea în greutate al acesteia. De asemenea, pe lângă creșterea în greutate, trebuie să avem în vedere și alte pericole pentru sănătatea lor.

Unul dintre riscuri îl reprezintă formarea calculilor urinari, adică formarea de nisipi la rinichi, care la pisicile sterilizate este un risc de 3 ori mai mare. Formarea nisipului la rinichi apare după sterilizare din cauza că pisica are tendința să consume mai puțină apă, fapt ce favorizează depunerea calculilor.

Cu ce hrănim pisicile sterilizate

Hrana uscată trebuie să aibă un conținut de proteine și fibre pentru a le oferi o senzație de sațietate de lungă durată. Un lucru important în hrana pisicii îl reprezintă și conținutul redus de grăsimi, sub 10%.

De asemenea, hrana trebuie să conțină un nivel al Ph-ului controlat, pentru a menține un nivel neutru al Ph-ului din urina animăluțului, împiedicând astfel formarea de calculi renali.

Găsești în magazinele Agroland și în shop-ul online, hrană specială pentru pisici sterilizate care le oferă o serie beneficii necesare în aceste noi condiții. Acestea au un conținut scăzut de grăsimi și ridicat de L-lizină pentru menținerea vitalității, dar și un nivel controlat de minerale pentru un sistem urinar sănătos.

Hrana umedă este obligatoriu de introdus în alimentația pisicilor sterilizate. Datorită nivelului de umiditate de 60-80% față de hrana uscată, ajută la prevenirea formării de nisip la nivelul rinichilor. De asemenea, hrana umedă asigură hidratarea tractului urinar.

Sterilizarea felinei presupune schimbarea stilului de viață al acesteia. În vederea menținerii unui tonus bun și activ, recomandăm respectarea câtorva reguli.

  1. plasarea unor recipiente cu apă în mai multe locuri din casă pentru a o încuraja să bea apă
  2. antrenarea pisicii la mișcare cu ajutorul jucăriilor care o vor solicita din punct de vedere fizic
  3. crearea unui ambient plăcut și relaxant pentru a nu îndemna pisica să mănânce pe fond nervos
  4. renunțarea la recompensele sau gustările cu un conținut caloric ridicat
  5. cântărirea pisicii imediat după sterilizare și monitorizarea permanentă a greutății pentru a putea interveni din timp atunci când observăm o tendință de îngrășare

Fiecare pisică are nevoie de hrană specifică nevoilor ei pentru a crește armonios și a fii fericită. Arată-i iubirea și grija petrecând timp de calitate cu ea și oferindu-i tot ce are nevoie.

About the Author: