Îngrijirea bibilicilor pe timp de iarnă

  • Bibilici iarna

Bibilicile care sunt antrenate să stea peste noapte în adăpost vor trăi mai mult decât cele care își caută culcuș în copaci. Bibilicile sunt păsări foarte rezistente, care pot trăi chiar și 17 ani. Din păcate, în cele mai multe cazuri ele dispar nu din cauza vârstei, ci din cauza prădătorilor. Aceste păsări sunt foarte importante pentru a proteja mulțimea pe timp de iarnă de prădătorii înfometați. Bibilicile nu au capacitatea de a vedea pe timp de noapte și din această cauză sunt ținte ușoare pentru prădători.

Pe timp de iarnă, când temperaturile sunt negative, bibilicile pot avea de suferit. Chiar dacă sunt păsări rezistente, nu ar trebui să fie lăsate afară. Crescătorii au datoria de a le oferi condiții sigure în interior, așa cum fac și cu celelalte păsări din curte.

Adăpostirea bibilicilor

Adăpostul bibilicilor nu trebuie să fie foarte elaborat. Puteți alege orice spațiu adăpostit din curte, precum un șopron. Este foarte important să le asigurați bibilicilor un spațiu uscat și ferit de prădători. Ventilația, stinghiile pentru cocoțat, spațiul necesar pentru fiecare pasăre și așternutul sunt de asemenea factori importanți pentru sănătatea păsărilor.

Stinghiile de cocoțat sunt importante pentru bibilici. Aceste păsări se umflă în pene pentru a permite aerului să le răcorească corpul pe timp te vară și pentru a permite aerului cald să le încălzească picioarele pe timp de iarnă. Dacă sunt nevoite să doarmă pe o suprafață rece, nu au posibilitatea de a-și acoperi picioarele cu aripile și astfel apare pericolul de degerături.

Ventilația este importantă pentru a permite amoniacului și mirosurilor neplăcute să părăsească adăpostul. Igrasia poate cauza probleme respiratorii păsărilor și este un factor care favorizează înmulțirea paraziților. Este important să îndepărtați așternutul ud constant. Paiele pot reține umezeala și astfel este mai dificil ca așternutul să se usuce. În schimb, puteți opta pentru una sau două pungi de așchii de lemn pentru așternut. Fecalele bibilicilor sunt mai uscate decât cele de la găini, iar ventilația nu reprezintă o problemă majoră atunci când bibilicile sunt adăpostite separat de celelalte păsări.

Electricitatea în adăpost face viața mai ușoară, atât pentru păsări, cât și pentru crescători. Dacă puteți instala un bec cu infraroșu, bibilicile vor avea capacitatea să vadă pe timpul nopții. De asemenea, trebuie să găsiți o soluție pentru ca apa să nu înghețe și astfel să aveți mai puțin de furcă în zilele reci. Iar apa este mai importantă decât hrana pentru bibilici.

Sursă foto

About the Author: