Infecțiile respiratorii la găini (2)

  • Gaina bolnava

Infecțiile respiratorii ale găinilor necesită atenție sporită. Pentru cresătorii aflați la început de drum este foarte important să cunoască semnele anumitor boli care pot afecta mulțimea de păsări. 

Conjunctivita

Țesuturile iritate și inflamate din jurul ochilor sunt foarte ușor de depistat. Aceste semne sunt specifice pentru conjunctivită. De regulă, la păsările afectate de o formă avansată a bolii, ochii sunt foarte greu de observat. Există cazuri în care umflăturile cauzate de conjunctivită dau un aspect bombat ochilor. Nu trebuie să încurcați conjunctivita cu alte inflamații ale feței, deoarece conjunctivita afectează doar zona din jurul ochilor.

Scuturarea capului

Acest comportament este întâlnit în foarte multe situații de infecții respiratorii la găini. Este o încercare de a-și elibera căile respiratorii superioare, de regulă pentru că acestea pot fi înfundate cu fluide sau mucoasă. De asemenea, acest comportament este însoțit de raluri și tuse. Scuturarea capului poate avea ca rezultat câteva pete de sânge în adăpost, iar acest semn este specific pentru laringotraheită infecțioasă.

Foarte multe dintre infecțiile respiratorii la găini prezentate în prima parte a articolului și în rândurile de mai sus, sunt împărțite în două categorii: înalt patogene și slab patogene. Cele din a doua categorie sunt în mod normal subacute, cronice sau chiar asimptomatice – adică păsările pot să arate foarte puține semne de boală sau chiar deloc.

Infecțiile din prima categorie sunt caracterizate de un set se simptome severe și acute. Infecțiile acute se manifestă rapid. Într-o zi păsările pot să pară perfect sănătoase, iar în ziua următoare puteți observa un comportament ciudat al înaripatelor.

Contactați un medic veterinar

Pare mai simplu să încercăm să găsim noi un tratament pentru păsările din mulțime. Ideal este să cerem ajutor profesionist. Un medic veterinar este cel mai în măsură să prescrie un tratament, în funcție de tipul de infecție și de cât de avansată este boala. Sub nicio formă, nu le administrați găinilor medicamente după ureche.

Antibioticele nu vindecă orice

Percepția generală este că antibioticele pot să vindece orice boală sau infecție. Nu este așa. Antibioticele combat infecțiile bacteriale, dar nu este sigur că acestea le pot vindeca pe toate. Foarte important: antibioticele sunt inutile împotriva unui virus. De exemplu, în cazul oamenilor, antibioticele nu au un randament ridicat împotriva gripei. La fel este și în cazul păsărilor.

În concluzie, este foarte important să depistăm semnele de boală. Știți deja cum arată o situație normală, pentru că petreceți foarte mult timp cu găinile. De fiecare fată când vedeți o schimbare, în special un simptom din cele prezentate mai sus, este cazul să vă întrebați de ce.

About the Author: