Importanța ventilației în adăpostul de porumbei

  • Adăpost porumbei

Există câteva reguli de bază de care trebuie să ținem cont când creștem porumbei. Nu sunt aspecte necunoscute pentru columbofili. Problemele apar în momentul în care lucrurile însușite la nivel de teorie, nu sunt aplicate practic în adăposturi. În continuare, ne vom referi exact la regulile generale de care depinde creșterea sănătoasă a porumbeilor.

Toată lumea este de acord că un porumbar supraaglomerat este principala cauză a eșecului în această ocupație. Cu alte cuvinte, într-un adăpost în care nu există suficient aer sau oxigen pentru porumbei, rezultatele se lasă așteptate sau nu apar deloc.

Un porumbel are nevoie de mai mult oxigen în comparație cu alte animale. Specialiștii din domeniu susțin că un porumbel are nevoie zilnic de 660 litri de oxigen pur pentru a fi sănătos tun. Astfel, să luăm cazul unui adăpost pentru 10 porumbei – dimensiunea ar trebui să fie de cel puțin 6,5 metri cubi, adică un spațiu de 2 metri x 2 metri x 1,65 metri.


AGROLAND RECOMANDĂ: Cea mai mare gamă de produse pentru porumbei


Un alt aspect extrem de important, de care suntem siguri că ați mai auzit: ventilația este vitală. Într-un adăpost închis ermetic în care locuiesc 10 porumbei, cel mai probabil păsările se vor sufoca în aproximativ 24 de ore, din cauză că oxigenul va fi consumat. Pe de altă parte, nicio vietate nu poate supraviețui prea mult într-un mediu care conține doar dioxid de carbon și aer (re)folosit.

Evident că nicio încăpere nu este complet închisă, dar circulația aerului prin crăpături și găuri meci nu este suficientă pentru porumbei. Orice crescător trebuie să se asigure că circulația aerului în adăpost este susținută de un sistem simplu de ventilație. De asemenea, este important ca porumbeii să nu fie expuși la curentul de aer. Acesta este dăunător pentru păsări, la fel cum este dăunător pentru oameni.

Raportat cu masa corpului, un porumbel are nevoie de foarte mult aer. Motivul este simplu. Păsările nu transpiră. Acest lucru înseamnă că, în cazul acestui articol, porumbeii au capacitatea de a-și regla temperatura corpului printr-un proces regulat de respirație. Astfel, porumbeii consumă un volum mare de aer, în special pentru faptul că aerul inhalat trece prin plămâni de două ori.

Cel mai simplu mod de a verifica dacă adăpostul este ventilat adecvat este să măsurați temperatura la prima oră a dimineții, înainte de a elibera porumbeii, după ce porumbarul a fost închis pe timpul nopții. Dacă vă lovește un miros ciudat, este evident că ventilația din adăpost nu este suficientă. Acest aspect trebuie remediat în cel mai scurt timp.

Oxigenul este cea mai importantă resursă pentru porumbei. Nu costă nimic, și probabil din acest considerent mulți crescători nu acordă suficientă atenție.

Sursă foto

About the Author: