Împerecherea și reproducerea porumbeilor

  • Împerechere porumbei

Pentru crescătorii aflați la început de drum, reproducerea porumbeilor poate fi o sarcină dificilă, iar îngrijirea puilor este ca un puzzle în care piesele nu se potrivesc din prima. Un sfat dat de specialiști este ca păsările să fie separate înainte de împerechere.

Crescătorii cu experiență pot gestiona situații de împerechere planificată sau forțată pentru a produce și accentua anumite trăsături ale păsărilor.

În continuare vă prezentăm câteva aspecte de care este important să țineți cont pentru reproducerea porumbeilor.

1. Vârsta de împerechere

Porumbeii sunt cunoscuți ca păsări care se pot împerechea în permanență. Ei ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de șase luni. În funcție de climat, mediu și temperaturi, reproducerea poate fi realizată în orice moment al anului.

2. Împerecherea

Pentru a vă asigura că sesiunea de împerechere este realizată în condiții optime, trebuie să țineți cont de caracteristicile porumbeilor și să le oferiți un mediu adecvat. Porumbeii de sex masculin și feminin trebuie să fie adăpostiți separat până la momentul împerecherii.

3. În timpul sesiunii de împerechere, porumbeii au nevoie de confort

În momentul în care masculii s-au acomodat în boxe, femelele trebuie să fie introduse încet și sigur. Acest aspect este important deoarece femelele nu sunt la fel de atente precum partenerii masculi.

Există cazuri în care masculii pot ataca femelele, iar din această cauză este recomandat să separați spațiul din boxă cu o bucată de lemn.

După finalizarea împerecherii, puteți observa că masculii tind să se așeze într-un anumit loc din cuibar, iar femelele îi urmează. De cele mai mult ori, porumbeii masculi vânează un loc pentru a pregăti adăpostul pentru pui.

Este foarte important să luați toate măsurile de siguranță, să vă asigurați că apa este proaspătă și că nu există riscul contaminării pentru a evita apariția unor probleme pentru femelele gestante.

Adăpostul trebuie să fie ferit de umezeală, deoarece aceasta este o condiție pentru apariția bolilor. Stabiliți-vă o rutină pentru curățarea permanentă și adecvată a adăpostului, și pregătiți-vă pentru apariția puilor.

4. Procesul de reproducere

Incubația durează aproxiamtiv 10 zile, iar femela începe să depună al doilea ou la câteva ore după ce l-a depus pe primul. Eclozarea începe în mod normal la 18 zile de la startul incubației. În această perioadă, porumbeii sunt foarte silențioși și este important să nu îi deranjați.

Despre sesiunea de reproducere la porumbei se spune că durează mai puțin decât în cazul altor păsări. Evident, sunt câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți, după ce porumbeii au fost împerecheați. Alimentația adecvată este crucială în perspectiva reproducerii.

5. Depunerea ouălor

În medie, femela depune două ouă. După depunerea ouălor, la 10 zile de la împerechere, porumbeii încep perioada de incubație. Eclozarea este realizată la 15-18 zile iar în această perioadă masculul ajută femelă și se așează și el pe ouă. Mai târziu, după apariția puilor, atât masculul, cât și femela, se implică în creșterea acestora.

Sursă foto

About the Author: