Hrănirea găinilor. Ce alimente NU sunt recomandate?

  • Alimente pentru găini

Suplimentarea alimentației păsărilor cu o mulțime de nutrienți este benefică pentru o sănătate optimă, poate atenua stările de monotonie și plictiseală și ajută la rezolvarea unor probleme sezoniere precum frigul sau căldura în exces. Trebuie în schimb să cunoaștem foarte bine ce alimente să nu le oferim prietenelor noastre înaripate.

În primul rând, găinile au nevoie de apă proaspătă în fiecare zi. Cele mai bune furaje pentru păsări au o formulă bine balansată în funcție de nevoile găinilor pe care le creștem. De exemplu, o găină care depune ouă are nevoie de mai mult calciu. Păsările pe care le creștem pentru carne au nevoie de hrană care conține un nivel mare de proteine. Echipa Agroland vă recomandă cu tărie furajele Vivabio.

Hrănirea găinilor

Știți care alimente nu sunt recomandate pentru găini? Foto: videoblocks.com

Hrană care nu este bună pentru găini. Reguli generale

Există alimente despre care ne dăm seama cu ușurință că nu sunt bune pentru păsări. În niciun caz să nu vă ghidați după regula: „dacă este bun pentru mine, este bun și pentru ele”. De exemplu, alcoolul și cafeaua, în cantități normale, sunt consumate de către multe persoane. În schimb, găinile nu au nevoie de o doză suplimentară de energie dimineața și nici de un leac de relaxare înainte de somn. Astfel, păstrați alcoolul și cafeaua doar pentru uzul personal.

Ciocolata este un alt aliment care nu are ce căuta în dieta găinilor. Conține teobromină, substanță care poate fi toxică pentru păsări, precum și pentru câini și pisici.

Legumele și alimentele coapte puțin trecute sunt în schimb bune. Atenție însă la mâncarea prea veche. Dacă noi nu mâncăm alimente pe care este prezent mucegaiul, nici găinile nu ar trebui să facă acest lucru. De asemenea, nu le oferiți alimente care au fost tratate împotriva dăunătorilor. Spălați toate produsele destinate găinilor și cumpărați doar hrană organică pentru păsări. În plus, nu le oferiți în exces hrană prea sărată, prea dulce sau prea prăjită.

Alimente care nu sunt bune pentru găini

Pe lângă regulile generale de mai sus, există câteva produse specifice care nu sunt recomandate pentru găini.

Avocado – conține o substanță toxică pentru păsări;
Citrice – influențează în mod negativ absorbţia calciului în organism;
Fasole uscată – conține hemaglutinină, o substanță toxică pentru păsări. În schimb, fasolea fiartă este bună;
Ceapă – conține tiosulfat, care poate fi toxic pentru păsări dacă este administrat în cantități mari;
Coaja de cartofi – poate fi otrăvitoare pentru găini. În schimb, cartofii fierți sau cartofii dulci pot fi adăugați în meniu;
Rubarba – frunzele sunt toxice atât pentru găini, cât și pentru oameni.

Lucruri interesante despre hrănirea găinilor

Laptele nu se află pe lista alimentelor care nu sunt recomandate pentru găini. Păsările nu sunt intolerante la lactoză, însă atenție la cantitatea pe care le-o administrați pentru a nu le provoca diaree. Le puteți oferi doze mici, în diferite forme, iaurt, brânză de vaci, zer sau lapte bătut, însă țineți minte, nu în cantități mari.

Usturoiul este un alt subiect de dezbatere când vorbim despre alimentația găinilor. Există crescători care spun că gustul ouălor de la găinile care au primit usturoi este mai bun.

Din fericire, lista alimentelor nerecomandate este mai scurtă decât cea a produselor recomandate pentru găini. Voi cum procedați? Scrieți mai jos ce suplimente le oferiți prietenelor înaripate.

About the Author: