26 noiembrie 2017

Gospodari, vine vremea cârnaților!

Nu ne mai despart multe zile de luna cadourilor, a serilor lungi petrecute în bucătărie lângă cuptor, a preparatelor cu arome și mirosuri plăcute care atrag vecinii în fața ușii ca în reclamele de la televizor. Iarna nu este doar luna în care așteptăm primii fulgi de zăpadă. Este, trebuie să recunoaștem, și luna cârnaților. Acest preparat nu poate lipsi de pe masa de Crăciun pentru nici o gospodină care se respectă.

Românii sunt bucătari desăvârșiți. Câte zone, atâtea rețete. Câte gospodării, atâtea secrete culinare. La fel și pentru rețetele de cârnați. Așadar, astăzi, vă recomandăm o rețetă delicioasă de cârnați.

Ingrediente

  • 10 kilograme de carne de porc, pulpă cu grăsime
  • 3 kilograme de slănină
  • 5 căţei de usturoi
  • 4 linguri cu vârf de boia dulce
  • 1-2 linguri rase de boia iute
  • 20 de g de piper măcinat proaspăt
  • 3 litri de apă rece şi sare după gust
  • 10 -15 metri de mațe de porc (în funcție de ce producție doriți să obțineți)

Mod de preparare

carne pentru carnati
Foto: www.preparatedevis.ro
  1. Curățăm și spălăm mațele, apoi le răzuim încet cu o lingură de lemn și avem grijă să nu le rupem. Umplem un bol cu 400-500 ml de apă în care dizolvăm patru-cinci linguri cu vârf de sare grunjoasă. Sarea grunjoasă este ideală pentru condimentare;
  2. Tăiem carnea în bucăți mici, după care o tocăm la mașina de tocat. Pentru această rețetă, alegem sita cu cele mai mari găuri;
  3. Separat, Într-un al bol, pisăm usturoiul și turnăm peste apa în care am dizolvat sarea grunjoasă. Usturoiul pisat trebuie să fie ținut în apă aproximativ 60 de minute;
  4. Amestecăm bine carnea cu mixul de usturoi și apa cu sare grunjoasă, după care adăugăm toate condimentele. Obținem o compoziție omogenă, după care lăsăm carnea la fezandat vreme de 2-3 ceasuri;
  5. Amestecăm bine compoziția obținută la pasul anterior și ne pregătim pentru ultima etapă;
  6. Ultima etapă este cea în care dăm formă. Mațele curățate, spălate și răzuite cu lingura de lemn vor fi umplute cu amestecul de carne și condimente. Montăm pâlnia pentru cârnați la mașina de tocat și începem să umplem. Vă recomandăm să nu îndesați carnea prea mult, pentru a nu risca să se spargă după uscare.

Spor la lucru și poftă mare. Nu uitați să ne trimiteți rețetele pe care le utilizați pentru masa de Crăciun.

Gospodari, vine vremea cârnaților!

Nu ne mai despart multe zile de luna cadourilor, a serilor lungi petrecute în bucătărie lângă cuptor, a preparatelor cu arome și mirosuri plăcute care atrag vecinii în fața ușii ca în reclamele de la televizor. Iarna nu este doar luna în care așteptăm primii fulgi de zăpadă. Este, trebuie să recunoaștem, și luna cârnaților. Acest preparat nu poate lipsi de pe masa de Crăciun pentru nici o gospodină care se respectă.

Românii sunt bucătari desăvârșiți. Câte zone, atâtea rețete. Câte gospodării, atâtea secrete culinare. La fel și pentru rețetele de cârnați. Așadar, astăzi, vă recomandăm o rețetă delicioasă de cârnați.

Ingrediente

  • 10 kilograme de carne de porc, pulpă cu grăsime
  • 3 kilograme de slănină
  • 5 căţei de usturoi
  • 4 linguri cu vârf de boia dulce
  • 1-2 linguri rase de boia iute
  • 20 de g de piper măcinat proaspăt
  • 3 litri de apă rece şi sare după gust
  • 10 -15 metri de mațe de porc (în funcție de ce producție doriți să obțineți)

Mod de preparare

carne pentru carnati
Foto: www.preparatedevis.ro
  1. Curățăm și spălăm mațele, apoi le răzuim încet cu o lingură de lemn și avem grijă să nu le rupem. Umplem un bol cu 400-500 ml de apă în care dizolvăm patru-cinci linguri cu vârf de sare grunjoasă. Sarea grunjoasă este ideală pentru condimentare;
  2. Tăiem carnea în bucăți mici, după care o tocăm la mașina de tocat. Pentru această rețetă, alegem sita cu cele mai mari găuri;
  3. Separat, Într-un al bol, pisăm usturoiul și turnăm peste apa în care am dizolvat sarea grunjoasă. Usturoiul pisat trebuie să fie ținut în apă aproximativ 60 de minute;
  4. Amestecăm bine carnea cu mixul de usturoi și apa cu sare grunjoasă, după care adăugăm toate condimentele. Obținem o compoziție omogenă, după care lăsăm carnea la fezandat vreme de 2-3 ceasuri;
  5. Amestecăm bine compoziția obținută la pasul anterior și ne pregătim pentru ultima etapă;
  6. Ultima etapă este cea în care dăm formă. Mațele curățate, spălate și răzuite cu lingura de lemn vor fi umplute cu amestecul de carne și condimente. Montăm pâlnia pentru cârnați la mașina de tocat și începem să umplem. Vă recomandăm să nu îndesați carnea prea mult, pentru a nu risca să se spargă după uscare.

Spor la lucru și poftă mare. Nu uitați să ne trimiteți rețetele pe care le utilizați pentru masa de Crăciun.