Găinile voastre își mănâncă ouăle? 10 moduri de a stopa acest comportament

  • Gaini care isi mananca ouale

Cei mai mulți crescători de găini întreprind această activitate pentru ouă. Una dintre cele mai mari dezamăgiri apare atunci când observăm că găinile au spart coaja și au gustat din conținutul descoperit.

Aproape nimic nu poate fi comparat la micul dejun cu ouăle proaspete de la găinile din ogradă. Sunt însă momente când mergem la prima oră a dimineții în adăpost și observăm că prietenele noastre înaripate „au pregătit” amestecul pentru omletă. Au spart oul, iar albușul și gălbenușul sunt împrăștiate. În acest articol vă prezentăm câteva trucuri pentru a preveni și a stopa acest comportament.

10 moduri de a opri găinile să își mănânce ouăle

1. Asigurați-vă că găinile au parte de suficiente proteine. Nivelul de proteine din furajele pe care le primesc zilnic păsările trebuie să fie de cel puțin 16%. Puteți suplimenta alimentația găinilor cu semințe de floarea soarelui.

2. Ajutați găinile să depună ouă cu coajă puternică. Trebuie să vă asigurați că păsările au parte de suficient calciu, pentru a depune ouă cu coaja solidă. În cazul în care coaja este subțire, este mult mai ușor de penetrat. Cel mai ușor mod de a suplimenta cantitatea de calciu este să le oferiți găinilor fragmente de scoici. În cazul în care găsiți un ou spart în cuibar, curățați repede locul.

3. Păcăliți găinile cu un ou de plastic. Păsările vor încerca să spargă „oul” cu ciocul, în speranța că vor găsi o gustare delicioasă. Într-un final, vor realiza că ciugulesc în zadar și vor renunța.

4. Umpleți un ou cu muștar. Cele mai mult găini nu sunt atrase de muștar. Folosiți o seringă pentru a umple un ou cu acest conținut și plasați-l în cuibar. Când găinile vor încerca să îl mănânce, vor avea parte de o surpriză neplăcută.

5. Colectați ouăle cu regularitate. Încercați să strângeți ouăle din adăpost chiar și de două-trei ori pe zi.

6. Folosiți cuibare căptușite. Nu trebuie să folosiți o pernă, dar asigurați-vă că în cuibar există suficient material, astfel încât ouăle depuse să cadă pe o suprafață mai moale și să nu se spargă.

7. Utilizați cuibare întunecoase. Puteți realiza acest lucru prin montarea unor mici perdele în boxele în care stau găinile.

8. Oferiți-le găinilor doar ouă gătite. Mulți crescători suplimentează alimentația găinilor cu…ouă. Acest lucru este în regulă dacă ouăle sunt gătite, iar găinile nu prind gustul ouălor crude.

9. Construiți/achiziționați cuibare înclinate. Aceste boxe sunt beneifce deoarece ouăle depuse vor aluneca încet și nu vor rămâne la vedere.

10. Oferiți-le păsărilor surse de divertisment. O găină plictisită începe să ciugulească orice vede în calea ei, inclusiv ouăle. O modalitate eficientă și simplă de a evita această situație este să le oferiți găinilor câteva obiecte care să le țină ocupate. De exemplu, jucăriile de cauciuc pot fi eficiente.

About the Author: