Fragmente de scoici sau grit pentru găini?

  • Grit și fragmente de scoici

Crescătorii de găini aflați la început de drum pot să confunde despre două produse despre care au citit sau care le-au fost recomandate: fragmente de scoici și grit. Cei mai mulți crescători folosesc alternativ acest produse pentru găinile din ogradă. Este important să știți însă că fiecare are un rol diferit pentru starea generală de sănătate a găinilor. Gritul ajută digestia, în timp ce fragmentele de scoici sunt importante pentru susținerea cantității de calciu din organism.

GRITUL

Găinile au nevoie de hrană mărunțită și, pentru că nu au dinți, sistemul digestiv este prevăzut cu un stomac musculos numit pipotă. Aici ajunge toată mâncarea pentru a fi pisată și măcinată înainte de a-și continua traseul. Pipota nu este mai puternică decât alimentele ingerate. Găinile crescute în aer liber sunt obișnuite să colecteze și să înghită pietricele, care le ajută să macine hrana stocată în pipotă.

Dacă nu aveți posibilitatea să lăsați găinile să cutreiere, trebuie să le oferiți grit (disponibil în magazinele Agroland). Puneți griturile într-un recipient diferit din adăpost. În acest fel, fiecare pasăre va mânca atât cât consideră necesar.

FRAGMENTE DE SCOICI

Spărtura de scoici este o sursă foarte bună de calciu pentru găinile din ogradă. De regulă, mai ales găinile ouătoare, au nevoie de mai mult calciu decât cantitatea care se regăsește deja în furaje. Nu uitați, calciul este vital pentru ouă de calitate. Cine își dorește ouă de casă cu coaja subțire? În plus, dacă organismul unei găini nu primește suficient calciu, pot apărea probleme severe ale picioarelor.

De asemenea, calciul este foarte important și pentru producerea contracțiilor la nivelul oviductului găinii – proces prin care oul este împins afară. Găinile care au lipsă de calciu și care depun ouă cu coaja subțire sunt în pericol să rămână cu oul blocat în oviduct, lucru care le poate fi fatal. Dacă oul se sparge în interiorul găinii, coaja poate străpunge intestinul – condiție suficientă pentru apariția peritonitei, o infecție fatală în cazul în care nu este tratată la timp.

Este benefic pentru organismul găinilor să le oferiți gritul separat de mesele principale. Astfel, fiecare pasăre are libertatea de mânca atât cât simte că are nevoie. Găinile nu absorb calciul la fel, motiv pentru care suplimentele sunt benefice. În plus, dacă le oferim separat calciu, în loc să îl amestecăm în furaje, evităm riscul surplusului. Calciul în exces este reținut în organism și poate duce la probleme ale rinichilor în timp.

O alternativă pentru fragmentele de scoici din comerț este să uscați cojile de ouă și să le mărunțiți bine, iar apoi să le oferiți găinilor. Alternativa este însă riscată, deoarece păsările ar putea să înceapă să își mănânce ouăle. Din această cauză, este important să zdrobiți bine coaja.

About the Author: