Digestia găinilor. Lucruri esențiale pentru sănătatea păsărilor

  • Găini care se hrănescu cu grit

Este important să cunoaștem câteva lucruri de bază despre sistemul digestiv al găinilor pentru a le îngriji așa cum se cuvine. Găinile nu mănâncă și nu digeră hrana la fel ca noi. În plus, necesită câteva lucruri în plus pentru funționarea normală a sistemului digestiv. În continuare, vă prezentăm câteva posibile probleme ale digestiei găinilor, aspecte care vă pot ajuta în aplicarea unui plan de alimentație mai eficient.

Găinile nu se hrănesc ca mamiferele și au câteva particularități ale sistemului digestiv. Una dintre cele mai mari diferențe este că găinile nu mestecă. Acest proces are loc în interiorul tractului digestiv, pentru că prietenele noastre înaripate nu au dinți.

Pe scurt, despre sistemul digestiv

Găinile au nevoie de hrană mărunțită și, pentru că nu au dinți, sistemul digestiv este prevăzut cu un stomac musculos numită pipotă. Aici ajunge toată mâncarea pentru a fi pisată și măcinată înainte de a-și continua traseul pe tract în jos. Pipota nu este mai puternică decât alimentele ingerate. Astfel, găinile înghit pietricele care vor fi dezpoitate în pipotă și care au rolul de dinți în macerarea hranei.

Grit pentru găini

Dacă prietenele înaripate sunt crescute în aer liber, vor găsi singure pietricele pe care să le înghită pentru funcționarea optimă a pipotei. În caz contrar, vă recomandăm să le oferiți grituri pentru stimularea digestiei.

Identificarea problemelor

În unele situații, simptomele apar din cauza problemelor digestive. Unele găini nu cresc în greutate dacă nu au suficientă mâncare, sau hrană adecvată. Sau poate fi vorba de o problemă care îngreunează procesul de absorbție a mâncării.

Viermi

Paraziții intestinali reprezintă una dintre cele mai vechi probleme pe care crescătorii o întâmpină. Viermii intestinali se folosesc de gazdă pentru a trăi și pentru a se reproduce și pot cauza probleme grave pentru găina în care se dezvoltă.

Viermii intestinali sunt printre lucrurile mai puțin plăcute despre sistemul digestiv al păsărilor pe care trebuie să le cunoaștem. Acești paraziți din tractul digestiv se hrănesc cu nutrienții de care găinile au nevoie și astfel îngreunează sau chair împiedică absorția alimentelor. Găinile pot avea viermi fără simptome, astfel că este bine să le verificați constant.

Deparazitarea nu este complicată

Herba-safe este o alternativă naturală pentru acest proces. Dacă nu dă rezultate, solicitați un produs mai agresiv la farmacia veterinară.

După deparazitare

Este important să curățăm adăpostul. După ce am înlăturat așternutul și gunoiul produs de găini, este recomandat să dezinfectăm. Puteți folosi pentru dezinfecție Procid Forte, un produs care nu afectează sănătatea păsărilor – și în acest caz, urmăați instrucțiunile de pe ambalaj.

Coccidioza

De regulă, coccidioza apare la pui. Afectează peretele intestinal al unui pui de găină în momentul în care apare în tractul digestiv. Semnele acestei boli: penele deteriorate, lipsa apetitului, diaree apoasă sau cu sânge. Coccidioza poate duce la o dezvoltare precară și chiar la deces. Puteți administra în apa de băut HerbaTop Cocci-Plus: 4-5 mililitri la un litru de apă, timp de 7-10 zile. Tratamenul va fi repetat lunar.

O altă problemă serioasă este rănirea organelor interne. Păsările pot ingera obiecte despre care cred că sunt alimente, dar pe care nu ar trebui să le mănânce, de exemplu cuie sau șuruburi. În aceste cazuri, riscul cel mai mare este septicemia. Verificați cu atenție curtea sau locul în care cutreieră găinile să nu existe obiecte care pot fi dăunătoare, cum ar fi cuie, șuruburi, piuneze etc.

Ați întâmpinat una sau mai multe dintre problemele de mai sus?

Sursă foto

About the Author: